Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Osona pel Ter: de Torelló a la Farga Lacambra per la Coromina

El Ter a Osona es un riu explotat des de fa segles. Estressat industrialment per rescloses, canals i fàbriques... rescloses canals i fàbriques... i més rescloses canals i fàbriques. Des la farga de Bebiè fins al pantà de Sau hi ha 27 rescloses, totes batejades amb el nom de l’antiga fàbrica (gairebé sempre tèxtil) on servien l’aigua: Can Guixà, Can Casarramona, Cal feiner... Algunes estan pràcticament enganxades, fins al punt que els canals que retornen l’aigua al riu ja l’aboquen directament a la següent resclosa.

 El riu Ges al seu pas per Torelló, en una crescuda del 2010

Aquesta proposta de CAT de Setmana, curta i familiar, permet veure algunes d'aquestes rescloses perquè en bona en passejarem pel costat del Ter, entre Torelló (el centre de l'Univers) i les Masies de Voltregà.

🔀 Recorregut: 9,5 quilòmetres  
🔝 Desnivell: 60 metres  
🔄 Ruta: Circular.
🔛 Data: 2010, 2017,2018... (un clàssic) 
🚲 Es pot fer també en bici: Si


🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Josep Güellfaurapetit 


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):


➔ El prestigiós equip del CAT de Setmana proposem una petita caminada per fer un matí tranquil·lament a qualsevol època de l'any, a excepció de l'hivern i, sobretot, de les hores de pic de calor de l'estiu (o sigui, no ho feu quan a l'agost hi fot una calda de Déu). 


DE ROCAPREVERA A LA FARGA

Sortim de Rocaprevera, als afores de Torelló. Per anar-hi està tirat i s'hi pot arribar amb cotxe.  N'hi ha prou en circular per Torelló i preguntar a qualsevol Pescallunes que us hi adreçarà sense vacil·lar. 

🙈 ATENCIÓ: Apunt costumista local:  

Abans però només un apunt: Rocaprevera és un santuari que comença a estar datat al Segle XV, per bé que la construcció actual, com veureu, és moderna.

 Imatge de Rocaprevera i la seva esplanada des de la zona de Pícnic, d'on surt la caminada. 
 Fotografia de l'insigne pescallunes Enric Xicoy.  Veure Rocaprevera nevat (febrer 2018) no sol ser habitual.

L'església i tota l'esplanada són un indret per a l'esbarjo situat a la part obaga del Puig de les Tres Creus, i de fet, una activitat habitual dels torellonencs i torellonenques consisteix en pujar primer fins a Rocaprevera, i després fer un plus i acabar d'enfilar-se fins al cim  de la muntanya. (És un plus de 5 o 10 minuts més com a màxim, per un camí que té graons i està molt arreglat. Res de l'altre món perquè estem parlant d'un petit desnivell). 

A dalt de tot hi veureu, com indica el nom, tres creus i una vista espectacular. Ah, i amb una curiositat: si mireu cap al Sud, cap a la Plana de Vic, descobrireu que la muntanya està pelada: tot és pedra marga amb quatre herbes resseques bona part de l'any. I si mireu cap al Nord, cap al Pirineu, us adonareu de tot el contrari: la muntanya està plena d'arbres i vegetació. Un exemple de manual de la banda baga i soleia d'una muntanya. Les dues fotografies de sota ho mostren: són de la mateixa muntanya.

 A dalt, el Puig de les Tres Creus des de la banda soleia, vist des del Pedronet.
 A baix, el Puig de les Tres Creus des de la banda baga, vist des del pont de Conanglell 

EL PEDRONET

Tant si pugeu al Puig de les Tres Creus, com si entreu a l'església, pugeu als gronxadors (si, nois i noies, abans de dir-se columpios, en dèiem gronxadors) o bé feu una mica de pícnic, tingueu clar que el punt de sortida per fer l'excursió surt dels arbres que hi ha al fons de l'esplanada, just a la zona de pícnic. Anirem tirant bosquet endins fins que al final trobarem un petit caminet que ens portarà a la carretera asfaltada que va cap a la Coromina. Agafarem la carretera, cap a l'esquerra.

 El Pedronet, un dels punts claus d'aquesta sortida. Al fons, el Pirineu nevat, abril de 2018
Caminar per aquí és un plaer. Us hi creuareu una mica de tot: bicis, motos, gent a peu, gent corrent, cotxes (poquets) més bicis, famílies senceres passejant... de tot. Com que està asfaltat, quan passen els cotxes no mengem pols, cosa que és d'agrair. Al cap d'uns 10-15 minuts veurem un petit pedronet enfilat a mà dreta, just al final d'una recta en un punt que la carretera fa un revolt marcat a la dreta.

Si us hi enfileu, tindreu diferents perspectives:

📷 Mirant cap a Ponent, el Lluçanès, el Ter i el castell d'Orís:


📷 Mirant cap al Sud, la plana de Vic (amb el Montseny al fons):


📺 Mirant cap al Nord: Torelló, Bellmunt (i el Pirineu si el dia és clar):Al costat del pedronet, hi ha un trencant a mà esquerra per anar a diferents cases de pagès, com les Gambires. Aquest NO l'agafeu encara. Continueu un tros més i al cap d'uns metres veureu un segon trencant també a l'esquerra. Aquest SÍ. És el trencant que indica Can Batista.

CAP A LA FARGA


Aquest camí ens porta cap a un mas (Can Batista) més que no pas a la Farga Lacambra. I és normal, perquè en realitat per aquí mai no arribarem a la fàbrica. Diguem que, tècnicament no s'hi pot anar perquè és a l'altra banda del riu. Anys enrere hi havia hagut una petita palanca per als treballadors que hi anaven a peu des de Torelló.

Us adonareu que el camí continua pel costat de Can Batista, per una pista de terra que volta la casa per l'esquerra i que continua baixant fins a baix a la riba del Ter.


Un cop al riu, gaudiu-ne. Descanseu. Potser us hi arribeu a trobar algun cavall (en algunes ocasions n'hem trobat) i segurament algun pescador. Però el que segur que hi trobareu serà bosc de ribera, i també un fet important: un tram de riu Ter amb un mínim de cabal!! I això perquè? doncs perquè just aquí la farga retorna al riu l'aigua del canal que recull un punt més amunt. O sigui, que no estem davant d'un tram de cabal "segrestat" per cap resclosa ni canal industrial. I creieu-nos que això, si parlem del Ter i parlem d'Osona, costa de trobar. (De totes maneres, en podem trobar un més amunt, que recollim al CAT de Setmana pel Ter, de Sant Quirze a Borgonyà

El que també us trobareu, segur són els camps al voltant del riu, combinats amb bosc de ribera, com mostra aquesta estampa camí de la farga:🐟 ATENCIÓ: Apunt de pescador fluvial 1: 

Un detallet: fa 30 anys, si anaves a pescar per aquí, et podies trobar una mortaldat de peixos, gentilesa per exemple de l'antiga paperera de Campdevànol. Recordo perfectament, de petit, intentar treure algun peix viu quan tot el que baixava per aquest tram eren carpes mortes flotant, provinents de riu amunt. Això per sort, ja és història.

Quan ja en tinguem prou de riu, haurem de refer un tros de camí, fer la pujada en direcció cap al Pedronet i  recuperar el camí asfaltat de la Coromina. Un cop a dalt, girem a l'esquerra i continuem tirant avall. Passarem pel costat d'una gran casa - coneguda com la Torre d'en Pericas - després per una granja, i continuarem baixant fins arribar a una altra zona industrial: l'antiga colònia tèxtil de la Coromina, construïda a finals del XIX on antigament hi havia hagut un molí.

LA COROMINA

De l'antiga fàbrica no en queda massa res actiu, només alguna casa es manté habitada, i també hi ha algun petit taller amb activitats industrials diferents. També s'aguanta dreta, per exemple, l'església, construïda el 1906 per als habitants de la colònia. Des del camí, la fàbrica mostra aquest aspecte:A diferència de la Farga, que està plenament activa, de la Coromina només en queda actiu el canal i el salt d'aigua. I és que, mentre el riu Ter porti aigua i existeixi la gravetat, els salts d'aigua continuen donant energia i electricitat, una força gratuïta que els amos venen a les companyies elèctriques. Negoci rodó aixoplugat en les antigues concessions d'aprofitament hídric que l'estat donava als propietaris de les colònies al segle XX. Al final d'aquesta proposta adjuntem alguns links sobre la Farga i la Coromina.

EL PONT DE LA COROMINA

El camí de la Coromina continua fins a travessar el riu pel pont de la Coromina, del Segle XIX. Aquest pont n'ha vist de tots colors però continua aguantant, per bé que cada cop està en més mal estat: (Si entreu al CAT de Setmana de fotos de les riuades dels riu Ter i Ges de 2018 i 2010 comprovareu la "mala llet" de l'aigua i com aquest pont supera la prova, un cop més.)


Un cop travessem el pont, ens trobarem la carretera de Conanglell, la famosa BV-5225. Però no hi anirem. Abans trencarem a la dreta pel caminet que voreja el Ter. Ara fem un canvi de sentit i pujarem riu amunt.


Aquest tram normalment (però no sempre!!) sol estar tapat d'arbres: solen ser pollancres que us faran ombra, a menys que ensopegueu que els acaben de tallar tots i n'han plantat de nous i petits. És el que tenen les plantacions de pollancres: creixen ràpid però els acaben tallant cada dos per tres.

De fet, el camí no té perdua: va seguint sempre pel costat del Ter. Passarem pel costat de la resclosa que dóna aigua al canal de la Coromina, i uns 500 metres més amunt, per la resclosa d'una altra fàbrica, que també està feta pols: Can Tarrés. Igual com la Coromina, es tracta d'una una nau tèxtil del Segle XIX ubicada on hi havia un antic molí. Can Tarrés es va construir el 1866, abans que la Coromina. Una part de la fàbrica la veureu a l'altra banda del riu, encalçada entre l'aigua i la muntanya. És fantasmagòrica.


En aquest punt el Ter fa un meandre que ens porta a una zona coneguda com la Font del Soldat, a l'alçada delnucli urbà de Torelló, que ens queda a l'altra riba. Si camineu tot mirant l'altra banda del riu, hi distingireu la zona esportiva, la desembocadura del riu Ges, i la zona de pesca sota el polígon del Ter.

 L'aigua del Ter és prou neta en aquest tram. 
 Fa uns 30 anys, gaudir del fons del riu com es pot veure fent aquesta ruta era, senzillament, impensable.

🐟 ATENCIÓ: Apunt de pescador fluvial 2:  

Mentre feu aquest tros, deixareu a la vostra esquerra la depuradora de Torelló. Instal·lacions com aquesta al llarg de tot el riu han ajudat molt a millorar l'aigua del Ter, i han limitat unes mortaldats de peixos que, als anys 70 i 80 eren periòdiques, sobretot a l'estiu quan el cabal és baix i les rescloses deixaven trams del Ter literalment secs, en benefici dels canals industrials.


Un cop superat aquest tram, arribareu al pont de Conanglell (per on passa la famosa carretera BV-5225, la mateixa d'abans). Ara ja només cal travessar-lo en direcció a Torelló:

  Tram final del camí, vist des de dalt del pont de Conanglell. Al fons a la dreta, Rocaprevera, orígen de la ruta
  El riu Ter vist des del pont de Conanglell, al fons, Torelló

Després del pont, trenqueu a la dreta pel carrer de Ter, on hi ha una gasolinera, i feu tot el carrer fins al final. Acabareu entrant dins del poble i arribareu a un altre pont. Aquest és sobre el riu Ges, l'afluent que fa uns minuts heu vist desembocar al Ter. (Un secret: bona part de l'aigua que deixa anar el riu Ges al Ter és del propi Ter, però això ja és una història, que us expliquem al CAT de Setmana per Osona pel Ter: els jardins del Pelut :-)

 Pont sobre el riu Ges al final del carrer del Ter a Torelló. Al fons, a mitja alçada, Rocaprevera.

Arribats aquí, passeu el pont (l'últim que travessa el Ges). Després, ja a la rotonda, cal continuar per la dreta, seguint pel Camí Nou de Can Parrella, i pujar amunt, fins tornar de nou a Rocaprevera. No té pèrdua!!

I ja està, ja ho tindriem. Això és tot.

El conjunt de la sortida té una duració d'una hora i mitja aproximadament. Com sempre, per acabar, alguns enllaços d'interès i un mapa de la ruta:Enllaços d'interès:

LA FARGA LACAMBRA: Enllaç a la web de l'empresa

ROCAPREVERA: Enllaç a la web de l'Ajuntament de Torelló
Planol de la ruta (Gentilesa de Google)BON CAT DE SETMANA!!
Gerard López i Fageda, pescallunes

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________