Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonya, descobrint un Tram sense rescloses

El Ter a Osona es un riu explotat des de fa segles. Estressat industrialment per rescloses, canals i fàbriques... rescloses canals i fàbriques... i més rescloses canals i fàbriques. Des la farga de Bebiè fins al pantà de Sau hi ha 27 rescloses, totes batejades amb el nom de l’antiga fàbrica (gairebé sempre tèxtil) on servien l’aigua: Can Guixà, Can Casarramona, Cal feiner... Algunes estan pràcticament enganxades, fins al punt que els canals que retornen l’aigua al riu ja l’aboquen directament a la següent resclosa.

Aquesta proposta de CAT de Setmana en té 5, per bé que destaca, justament, per tenir un dels trams del curs mig del Ter amb menys 'agressions' humanes. Malgrat que costi de creure, aquesta ruta amaga un primer tram d’uns 4 quilometres de curs mig del riu Ter verge i lliure de rescloses!!! Això, difícil de trobar quan ajuntem la paraula ‘Ter’ i ‘Osona' li dona un plus de calité a una ruta.

🔀 Recorregut: 8,5 quilòmetres  
🔝 Desnivell: 55 metres  
🔄 Ruta: No Circular.
🔛 Data: 2018
🚲 Es pot fer també en bici: Si


🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: sherpa46bouvier 


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):

😸 CAT de Setmana per Osona: de St Pere a Vidrà per Forat MicóPLÀNOL DE SITUACIÓ:


➔ Aquesta ruta està marcada com a camí “Vora Ter”, però el cert és que periòdicament presenta alguns trams deixats, amb vegetació tant crescuda que en alguns moments ens ha provocat alguns problemes per trobar el recte camí. Però bé, res greu que no eviti fer d’aquest CAT de Setmana entre Sant Quirze i Borgonyà pel costat del riu Ter una delícia per a les pupil·les.
PUNT DE PARTIDA: EL PONT DE SANT QUIRZE:

La sortida no pot ser més fàcil: el pont de Sant Quirze sobre el Ter (Per arribar a Sant Quirze, n’hi ha prou en agafar al C-17, o la prestigiosa R3 de Rodalies). Sortim del pont que creua el ter i de seguida gaudim de les vistes de la primera resclosa (la de Can Guixà) trenquem a la dreta i anem tirant avall, pel costat de la zona esportiva i del canal d’aigua, gentilesa de la resclosa de Can Guixà.


Anem seguint aquest camí en paral.lel al canal fins que arribarem, of course, a Can Guixà. Ara la fàbrica no funciona, però el salt d’aigua construït fa molts anys i ara genera electricitat que es pot vendre a les companyies elèctriques, això sí que continua en marxa. De fet, quan els antics propietaris tèxtils tancaven i es venien les naus industrials, normalment es quedaven només una cosa: El salt d’aigua, si més no, mentre els durin les generoses concessions centenàries d’aprofitament d’un bé públic com l’aigua  i la gravetat.

 El que queda de Can Guixà. Hi passareu pel costat

Passada la fàbrica, connectareu amb una carretera asfaltada. A la vostra dreta tindreu el riu i arribareu al polígon de la Foradada. Aquí hi ha unes naus molt grans de l’empresa Some, i encara que no ho veureu, pel riu que passa per l’altre costat ja hi ha una altra resclosa. És la resclosa de la Some... (6) de moment ho deixem aquí.

Passat el polígon, arribareu a una casa de pagès i heu de girar a la dreta, passant per un pont sobre la riera de la Foradada (afluent que en pocs metres acaba al Ter). Aquí el camí és una pista ample, i el riu us queda a sota perquè el camí va agafant alçada. Veureu que, malgrat no porta un gran cabal, aquí ja estem en zona lliure de rescloses. Segurament un dels trams més "silvestres" que es conserva del Ter a Osona: 


Al cap d’uns metres, un cop acabat el meandre, cal agafar un trencant a la dreta, ben indicat i amb una pista encara molt ample.  Després cal terncar per un caminet a la dreta i baixar per un marge de pedra que ens porta, justa a sota, al torrent de l’Illa. Quan travesseu el torrent, veureu que el camí ja passa a ser un caminet més estret i tapat d’abres, que ens situa de nou al costat del riu. 

PRIMERES ESTAMPES FLUVIALS


🐟 ATENCIÓ: Dubte raonable:

A partir d'ara, ens enganxem novament al riu, en un tram en què de vegades estem arran d'aigua, i en d'altres anem una mica per sobre. Hi veiem per exemple, una illa al mig del riu, i ens preguntem, sense tenir-ne la resposta, si això és justament el que li dóna nom a aquest entorn del Ter. És clar que els topònims solen tenir molta antiguitat, i els capricis dels rius (les illes al mig de la llera, per exemple) són molt canviants... ens quedem amb el dubte. Dubte raonable, això sí.


En aquest mateix tram us creuareu una altra riera just quan desemboca al Ter. És el Torrent de Sederra. En aquest CAT de Setmana d'un agost i primavera plujosos, la riera anava plena. D'aigua i de bolets!!


EL SECRET DE LA RESCLOSA DE LA SOME 

Al cap d'uns minuts, quan ens acostem al pont del tren (amb un tram final amb algunes esgarrinxades) ens crida l'atenció que a l’altra banda del riu hi ha  una central hidroelèctrica.

Se’n diu la central elèctrica de l’Illa (5) i està en ple funcionament... com s’explica això? Si just estem fent un tram verge, sense cap resclosa ni canal lateral, d’on treu l’aigua aquesta central? Doncs resulta que la reculll de la resclosa de la Some, gairebé tres quilòmetres riu amunt. I no, no és màgia bisaurenca, és simplement que el canal fa drecera i va per sota la muntanya. 

Enlloc de seguir tres quilometres paral.lel al riu de riu, s’estalvia el meandre i passa per un túnel d’uns 220 metres, recte i directe fins a la central, que un cop ha generat l’electricitat pertinent allibera l’aigua novament al riu. Per això aquest primer tram sempre té un cabal discret. Vaja, que tant, tant verge no és.

En arribar al pont del tren (4) de la prestigiosa línia L’Hospitalet-Puigcerdà, notareu que el camí s’aixampa. A partir d’aquí fem un tram una mica separats del riu, per una pollancreda acabada de talar i ja replantada de nou (un clàssic a les vores del Ter).


LA PRIMERA RESCLOSA: LA CASETA

Veureu que el camí és ample però un punt brut: hi ha algun tronc entravessat pel camí, i de mica en mica anireu sentint remor d’aigua: és la resclosa de la Caseta (3), que posa fí a uns 4 quilometres de Ter sense cap barrera. Entre el camí i el riu hi ha uns 10 o 15 metres d’arbres de ribera, junt amb la típica base d’ortigues generoses (sempre assenyalen, diuen, que hi ha presència humana), algun plàstic deixat per alguna riuada, i un munt d'esbarzers, però si us animeu a arribar fins a la resclosa i a la vora de la gorga de sota, gaudireu d’un bany urticant, però també d’estampes com aquestes:


Si seguim avall, veureu que el camí continua més o menys ample, però atenció que arribareu a una segona plantació de pollances, i aquí és on la cosa es complica. Bàsicament perquè el camí es difumina (és la part de la ruta marcada amb punts discontinus).

L’objectiu d'on cal anar es veu: separar-se del riu (que se'n va a fer un meandre a l'altre banda de la C-17) i anar fins al capdamunt d'una muntanyeta que ens queda a l'esquerra. És un turonet on al cim s'hi veuen unes antenes i un pal telefònic:, però l'aproximació fins a la falda de la muntanya no és gens clara. Si el camí no ha millorat, us haureu de buscar una mica la vida. Si el prestigiós equip del CAT de Setmana se'n va sortir, senyal que és fàcil. Hi ajuden els senyals del sender: 


Un cap a dalt del cim, podeu enxampar un moment ferroviari, tal i com ens va passar quan fèiem aquest CAT de Setmana. El GIF mostra el tren en direcció Nord, cap a Sant Quirze. 


Captat aquest instant, arribem a la carretera de Sederra, que està asfaltada. Serà un dels pocs moments d'asfalt de la caminada. Cal seguir-la a mà esquerra i tirar avall fins a un trencant que ens portarà fins a l'alçada d'un mas que tenim al costat: el Casalot (2) una casa de pagès que ja ens marca un canvi de paisatge:


 Punt on s'arriba a la carretera asfaltada de Saderra, cal anar a la dreta i seguir fins al capdavall. 
 No trencar cap a la C-17, que es veu al fons de la imatge.

Passat el Casalot, que deixarem a l'esquerra, el camí discorre per un primer tram pedregós, amb el riu uns metres més avall. Sempre anemencaixonats entre la via del tren a l'esquerra, i el Ter a la dreta. Això sí, amb bones vistes fluvials:Seguirem per aquí fins que arribarem a un altre torrent: el de la Batalleda, que allà mateix desemboca al Ter. Aquí hi veureu un rètol amb indicacions i temps de ruta, i a mà esquerra un pont de la via del tren, per on hi passa el torrent. Cal seguir el rierol per sota el pont i uns metres després veureu, a mà dreta, una font: La font del conill (1):A partir d'aquí, cal seguir un camí que aquí no està tampoc en els seus millors moments i que s'enfila fort fins a situar-se en el punt més alt de la ruta, just a l’alçada de la fàbrica de la Mambla. Aneu en compte que hi ha molt desnivell i el camí és estret, però un cop al final de tot, si gireu la vista per repassar el trajecte que heu fet, gaudireu d'imatges com aquesta:

 Vista final del Ter i de part del recorregut que hem seguit, a l'altra banda del riu, la Mambla i la C-17

Després d’això, el camí gira i ja connecta amb el passeig que porta cap al cementiri de Borgonyà, que veureu a la vostra esquerra. Un cop arribats a aquesta interessantíssima colònia tèxtil, un consell: aneu al Casino o al Xiringuito a prendre una mereuscda cervesa, Coke, aigua de Litines, o el que us vingui de gust.


I ja està, ja ho tindriem. Això és tot.


Com sempre, acabem aquest CAT de Setmana
amb alguns links i estampes finals:


Enllaç al Camí Vora Ter d'Osona Turisme

Enllaç a la Web "Rutadelter" 

Enllaç a les dades del canal de la central de l'Illa, del Consorci del Ter

Enllaç a l'Ajuntament de Sant Quirze

Enllaç a la web "Borgonya.cat"BONUS-TRACK: Algunes estampes fluvials d'aquest CAT de Setmana: 
BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda


1 comentari:

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________