Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Osona pel Ter: El pantà de Sau pel camí de Casserres

Aquest CAT de Setmana ens porta a un camí molt agraït: va del parador de Sau fins al monestir de Sant Pere de Casserres, i discorre per una muntanya elevada i allargassada envoltada,  a banda i banda per les aigües del Ter atrapades per l’embassament de Sau:  


🔀 Recorregut: 7,5 quilòmetres  
🔝 Desnivell: 133 metres  
🔄 Ruta: No Circular.
🔛 Data: 2018
🚲 Es pot fer també en bici: Si


🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Lacorominaroanxa 


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):


➔ Aquesta excursió és fàcil i per a tots els públics. Com mostra el plànol (ICGC), al final del camí, a la punta d’aquesta “península” s’hi troba el Monestir de Casserres, de manera que la proposta ho té tot per al gaudi individual i/o familiar: un objectiu culturalment interessant, una ruta amb poc desnivell, un camí molt ben marcat, i unes vistes al pantà, que ens queda just a sota, excel·lents:


Entre el parador de Sau i Casserres hi tenim uns 3 quilòmetres i mig, i si ens ho prenem amb calma (fent fotos i meditació tipus "¿perquè em llevo cada dia a les 6h?" cada cop que ens trobem un bon paisatge, o bé parant per fer algun mos en algun dels "miradors" que ofereix la ruta) hi podem estar entre una hora i una hora i mitja ben bona. Depèn del ritme.

Tingueu en compte que el final del camí no ens deixa a la paret del monestir, sinó a l’entrada del recinte restaurat, uns quants metres abans. I és que, d’ençà que Sant Pere de Casserres es va restaurar (1994-1998) hi hem guanyat que quatre hippies flipats ja no hi fan misses negres, i també hi hem guanyat que l'espai ja no es degrada més. Però per contra, l’accés directe a Casserres ja no és possible. I val més així, en vistes del tracte que havia rebut els últims 300 anys. Si no, que baixi Sant Pere i ho jutgi.

PUNT DE SORTIDA EVIDENT...

Per arribar fins al parador, hem de fer la mateixa ruta que us proposem al CAT de Setmana per Savassona: Anar a buscar la carretera de Tavèrnoles, la BV-5213, i no deixar-la fins que arriba al parador de Sau. 

Veureu que el parador queda a mà dreta i que la BV-5213 continua amunt per l’esquerra, cap al monestir. Continueu per la carretera uns pocs metres i veureu que a la primera de canvi, al primer revolt a l’esquerra, hi ha un indicatiu a mà dreta per agafar el caminet del Casserres. Com mostra la foto, l'indicador és clar i diàfan. Una altra cosa és on deixeu el cotxe si és que veniu motoritzats, però això ja és cosa vostra.

🙈 ATENCIÓ: Un consell de conductor per aparcar: 

Si us passeu el trencant on comença el camí i continueu carretera amunt pensant que trobareu  un lloc ample per per deixar el cotxe, o bé per fer maniobra i tornar avall, ho teniu fotut... us trobareu que no hi ha gaires espais, i acabareu gairebé al final de la carretera, a tocar de l'entrada del monestir. Al prestigiós equip del CAT de Setmana ens va passar això, i no vam poder girar fins al pàrquing de busos del monestir!! gairebé al final de tot de la carretera. Cal buscar aparcament abans. Una opció és fer-ho a l'esplanada prèvia al parador. Suposa uns 600 metres més de camí, però ens ofereix vises del pantà com aquesta:

 

... I A GAUDIR DEL CAMÍ!!!

A partir d’aquí, la qüestió és anar gaudint de tot  el que ens ofereix aquest CAT de Setmana sobre Sau a vista de senglar, perquè més o menys la tònica és sempre la mateixa, i té aquests joiosos ingredients:

🐾 Un camí prou ample, amb ombra gairebé sempre perquè estem sota un bosc de roures i alzines:  Bona part del tram és així:


🐾 La major part del trajecte el fem per a banda baga. Gairebé sempre el riu Ter us quedarà a sota, amb un desnivell entre el camí i el riu d’uns 100/150 metres, segons el tram (i segons les corbes de nivell que marquen els plànols de l’Institut Cartogràfic de Catalunya). De totes maneres, en cap cas hi ha sensació de vertigen, perquè sempre tenim arbres a sota.

🐾 A l’altra banda del riu hi tenim les muntanyes i els cingles de Tavertet. En el primer tram, per exemple, hi podreu distingir el Morro de l’Abella, un indret digne d’un CAT de Setmana, com per exemple, el CAT de Setmana per Tavertet i els cingles de Sau. A la foto de sota, s'hi distingeix al fons, a la dreta, el perfil del Morro de l'abella, vist des de la nostra ruta a vista de senglar: 


🐾 De tant en tant el camí puja de nivell i se situa a la part més alta de la muntanya, just al costat de la carretera... 


En aquests trams mes enlairats i menys protegits pels arbres, també ens sorprèn certa flora silvestre. Ens permet veure, per exemple, com algunes figues de moro intenten treure el cap tímidament entre les roques. Així ens ho mostra mostra aquesta bella estampa de sota que també ens fa de brúixola, perquè  marca  una referència: Si us hi fixeu, es veu una muntanya al fons, de color blavós, a la banda esquerra de la imatge. Doncs bé, aquesta muntanya del final de tot és Bellmunt, la que separa la Vall del Ges del Bisaura i el Vidranès, i ens indica, sense pot d'equivocar-nos, que estem mirant cap al Nord. (Bellmunt és just a la part Nord d'Osona, i és el primer plec del Pre-Pirineu)


🐾 El primer tram està més atapeït de vegetació a les dues bandes, de manera que els arbres de la nostra dreta ens tapen les vistes. Això pot desesperar aquell qui busqui grans panoràmiques del meandre, perquè el cert és que, d'entrada, com a molt, pots aspirar a veure això entre els arbres...


... però sortosament, al cap d’uns 15/20 minuts de caminada, després de passar un moment pel costat de la carretera, el camí torna a baixar i a partir d’aquí la cosa canvia: Veureu que al llarg del recorregut apreixen diferents “terrassetes” o miradors del meandre, que ens ofereixen apustoflants vistes.

Comprovareu que alguns dels miradors són roques suspeses. Sòlides, però suspeses. D'altres són autèntics finestrals. Aquí uns exemples de les vistes:


🐾 A mesura que ens acostem a l’objectiu, el monestir se’ns fa també present: El veieu a la foto de sota? Aquesta imatge està agafada, més o menys, a mig camí:


🐾 En algun altre moment, quan abandonem la vessant baga i circulem per la part més alta de la muntanya (veureu que en alguns trams fins i tot la carretera ens queda per sota), tenim vista doble: Si girem el cap a la dreta, tenim la vista cap al nostre meandre habitual: 


...  I si girem el cap a l'esquerra, tenim vista bosc i muntanya, com mostra la foto de sota:  Aquí evidentment no es veu, però entre el límit dels arbres del principi, i els de la segona serralada que surt per la dreta també s'hi troba, enfondalat, el riu Ter (no oblidem que estem entrant en una 'peninsula allargada' entre meandres.)


I ja està, ja ho tindriem. Això és tot..


Poc més a afegir sobre una ruta còmode, agradable i amb pocs secrets, més enllà de les sorpreses constants de les vistes a l’embassament, algun esquirol que ens creua pel mig, i les marques inequívoques de la presència de senglars al llarg del camí.


Com sempre, alguns links d’interès:Bon CAT de Setmana!!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________