Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

El Maresme pel Corredor fins al Dolmen de Ca l'Arenes

Aquesta sortida és fàcil. Un parell d'horetes amb alguns desnivells, tirats, i un camí imperdible. Sempre està ben indicat, és ample (per entendre'ns gairebé sempre poden anar dues persones de costat) i en alguns trams és pista per on hi poden circular cotxes. Té ombres, té algunes vistes, té fonts, té dolmens de fa 5 mil anys descoberts tot just en fa 25, i és una passejada molt agradable.🔀 Recorregut: 6 quilòmetres
🔝 Desnivell: 174 metres  
🔄 Ruta circular
🔛 Data: 2019
🚲 Es pot fer també en bici: Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 


🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Carles Oliver


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):

😸 CAT de Setmana pel Baix Llobregat: La Morella del Garraf
😸 CAT de Setmana pel Maresme: El castell de Burriac

➔ Estem davant d'un CAT de Setmana per a tots els públics, de muntanya litoral, que en alguns moments et permet veure el mar, i en d'altres, el Montseny, sempre entre pins, alzines sureres, roures i alguns plataners. És una ruta que apareix entre les passejades del parc natural del Montnegre-Corredor de la Diputació de Barcelona, i coincideix també amb més d'un GR, com el GR-92. Per arribar-hi en transport públic està cardat, i la millor manera és el cotxe fins a l'aparcament de Can Bosc del Far, una masia molt gran degudament restaurada propietat de l'església: 

 Vista general de Can Bosc

Per arribar fins a Can Bosc, s'hi pot anar des de Dosrius, al Maresme (de fet és terme municipal de Dosrius) o bé des de Llinars, al Vallès. Tant si pugeu pel Vallès com pel Maresme, es tracta d'anar enfilant per la B-510 fins al coll de Can Bordoi. D'allà en surt la carretera del Parc del Montnegre i el Corredor, que ja us portarà fins al camí de Can Bosc. S'hi arriba amb qualsevol tipus de vehicle i ja veureu que hi tenen bon aparcament:


Des del mateix pàrquing en surt una ruta doble senyalitzada per la Diputació: una de més curteta, la 7A, adaptada per a gent amb alguna discapacitat; i una de més llarga la 7. El nostre CAT de Setmana coincideix amb la ruta 7. Els indicadors al peu de l'aparcament són prou aclaridors:


FINS A LA FONT DEL FERRO

El camí surt d'aquí mateix, per un primer tram entre bosc i alguna esplanada que ja ens marca el tarannà de bona part del recorregut:Al cap de poca estona, arribem a un primer punt d'interès, la Font del Ferro. Quan fem aquest CAT de Setmana (finals de febrer de 2019) portem moltes setmanes sense ploure, però el país encara tira de veta de les pluges intensíssimes de la tardor . La font raja. Però raja a la seva bola...

💦ATENCIÓ APUNT GH-Vip: La font del Ferro... on són les càmeres?

La font del Ferro està ben arreglada. Té un entorn ampli i l'aigua que brolla s'escapa marcant un regueró. Fins aquí res a dir. Com mostra la foto, l'aigua surt amb certa generositat. Però val a dir que després de la visita de rigor, quan ja ens disposàvem a marxar, vam sentir com el soroll de la font augmentava... se sentia més fort. Vam girar la vista i vam comprovar com el raig d'aigua s'havia incrementat molt. Potser duplicat. I així va estar, rajant a dojo, durant uns 30 segons fins que, tot seguit, la font es va pràcticament assecar. Va esta uns segons sense no deixar caure ni gota, i tot seguit va recuperar el raig original. Ens vam quedar un punt flipats. 


 Font del Ferro, poc després del fenomen paranormal

Després d'aquests fantasmagòrics esdeveniments, vam buscar les càmeres per on deuen gravar la innocentada, o potser el control de l'aixeta que algun operari del parc deu manipular en la distància per riure una estona. No vam trobar res. Si ho descobriu, aviseu :-)


FINS AL DOLMEN DE CA L'ARENES

Després de la font, el camí es divideix, cap a l'esquerra en surt la ruta 7a, la curta, i amunt per la dreta continua la ruta 7, la nostra. Al cap d'uns 400 metres arribem a una pista més àmplia i girem a la dreta. No té pèrdua perquè els indicadors que sempre estan on han d'estar. En aquest punt se'ns mostra una de les poques perspectives que tenim del Montseny. Ens ajuda a situar-nos:

 El Montseny al fons, a sota la Masia de can Miloca. Aquí estem a una alçada de 500 metres

Tirem un tros per aquesta àmplia pista i de seguida trencarem a l'esquerra per un camí que baixa avall, entre alzines sureres, com aquestes:Tirem per aquesta camí fent algunes ziga-zagues pendent avall, fins que arribem a un trencant a mà dreta per agafar un caminet més estret creuat per on hi creua un petit rierol, el Torrent de Ca l'Arenes. És un camí emboscat que al cap d'uns 700 metres ens porta al nostre noble objectiu: El Sepulcre megalític de ca l'Arenes. L'indret està just en un encreuament on els indicadors dels camins estan perfectament visibles... tots menys un: En realitat no hi veiem cap rètol que t'indiqui que just al costat hi ha el dolmen. Per sort, és ben visible:


A més de plafons amb explicacions sobre aquest sepulcre (crida l'atenció que no va ser "descobert" fins a finals del S.XX) l'indret també té bones vistes als boscos mediterranis del Corredor.   FINS A LA MASIA DE CA L'ARENES

Podríem esmorzar en aquest punt amb 5.000 anys d'història? 

Sí. 

Ho fem? 

No. 

Perquè? 

Perquè no portem entrepans. 

O sia, que continuem la ruta pel camí que va cap a la masia de Ca l'Arenes, un camí ample que continua per pujades i baixades fàcil. Al cap d'uns 800 metres d'anar pujant ens creuem novament el torrent de ca l'Arenes. Però aquí sense aigua, només amb arena, literalment. Just al costat del camí, a la nostra dreta, hi descobrim una antiga resclosa en desús que, lluny d'embassar aigua, només resguarda arena. 


Uns metres més planers després arribem a la masia de Ca l'Arenes. Ens crida l'atenció per tres elements: Una finestra rodona, un pedrís a l'era d'entrada de grans pedres planes, i un racó de mimoses que, ves per on, les ensopeguem ben florides en groc:

 Mimosa de ca l'Arenes
 Masia de ca l'Arenes

Aquí el traçat ja és molt ample i apte per a cotxes (de fet, els vehicles arriben fins a la casa) i ben aviat enllacem amb el tram final: la pista que ens portarà fins al punt de partida: el pàrquing de Can Bosc. Ara bé: en lloc de fer aquest tram final per la carretera, com que es tracta de no menjar pols, optem per caminar per un sender pràcticament paral·lel a la carretera: el GR-92 (El mateix que trobem per exemple al CAT de Setmana per la Morella del Garraf.


En aquest punt de confluència, el CAT de Setmana voldria destacar  dos apunts d'interès: per una banda, hi trobem un pintoresc servei d'excursions en ruc, Rukimon, com mostra la fotografia  de sota. Ens aventurem a entrar i saludar però ens ho repensem: encara acabaríem traginant algun turista a les nostres esquenes. I atenció, a la segona troballa, perquè també hi fem una altra gran descoberta patriòtica: L'alzina de les tres branques: Que al Berguedà hi tenen el pi? cap problema, al Maresme hi tenen l'Alzina Surera de les tres branques. CAT de Setmana en té la prova:  TRAM FINAL: FINS A CAN BOSC DEL FAR

Aquest últim tros de recorregut ens permet, girant la vista a la nostra esquerra, de contemplar el mar, sempre que l'anticicló i la seva calitja ho permeti (que no és el cas d'aquest CAT de Setmana). El tram final, de baixada, combina trossos amb arbres (espècies mediterrànies preparades per a estius tòrrids) i trossos de sol : 


El recorregut acaba novament a Can Bosc, però per la banda del darrere. Hi descobrim que a l'esplanada de la casa hi ha un heliport i uns abeuradors amb una ampolla d'aigua de plàstic fent-hi una tasca no massa allunyada de la seva funció original: La sabríeu trobar en aquesta foto de sota?


I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.


Un cop enfilem la pujada fins a la casa, ja tornem a ser al pàrquing del punt de partida. A punt per tornar-hi.

Per acabar com, sempre, alguns dades i uns links d'interès:


Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________