Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Osona sota el Lluçanès: d'Orís a Gallifa

No ens enganyarem: aquesta ruta no és la més espectacular del CAT de Setmana. Segueix una pista rural, a voltes asfaltada, a voltes de terra, que s'enfila entre Orís i Gallifa, o sigui vorejant per sota l'altiplà del Lluçanès. Això permet gaudir, en alguns trams, de grans vistes del Nord d'Osona i del Prepirineu: Bellmunt, el Bisaura, o el Castell de Besora:


🔀 Recorregut: 5,1 quilòmetres  
🔝 Desnivell: 35 metres  
🔄 Ruta: No Circular.
🔛 Data: 2019
🚲 Es pot fer també en bici: Si

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:   


🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: JPMORIS 


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):➔ Aquesta sortida és una caminada tranquil·la. Amb alguna font, fossils, masies, alguna granja, i més d'un racó d'herba amb grans panoràmiques per fer-hi un bon entrepà. 

D'entrada, cal anar fins a la rectoria, d'Orís, un dels nuclis dels municipi d'Orís, a tocar de la carretera C-17.  


LA RECTORIA D'ORÍS

La rectoria de Sant Genís d'Orís potser la coneixeu perquè s'hi celebra el Mercat de la Patata del Bufet un cop l'any. O potser la coneixeu perquè fa molts i molts anys havia acollit tot tipus d'animals, fins i tot lleons. O potser la coneixeu pel restaurant, o per l'església de Sant Genís (S. XVIII) o per l'esplanada amb vistes a la Coma, o pel castell d'Orís que té just a sobre. En tot cas, sempre és un bon lloc per fer-hi una aturada, ni que sigui per prendre's un bon vermut.

 Castell d'Orís des de l'esplanada de la rectoria
 La Coma, una de les cases pairals prop de la rectoria d'Orís

La carretera que ens porta fins a Orís continua encara cap a Gallifa, fins al punt d'inici d'aquest CAT de Setmana. Una opció és començar la caminada a la rectoria mateix, però el prestigiós (i aquesta vegada mandrós) equip del CAT de Setmana encara tira en cotxe un tros més, fins a tocar de la Casa de Vilanova, a uns 2  quilometres de la rectoria d'Orís.

CAP A LA FONT BAGA

El primer tram discorre entre camps i de seguida trobem un punt clau: el rètol a mà esquerra que ens indica el camí per pujar pel dret fins a l'ermita de Sant Salvador. No és el cas d'aquest CAT de Setmana, que continua per l'opció fàcil i canina: el camí principal.Ens mantenim ferms i heroics per aquesta pista, carretera o camí de carro, com en volgueu dir. Aquesta primera part de la ruta és bastant plana, amb algun tram afectat (i arreglat) per esllavissades (com mostra la foto) fins que arribem a la font de la Baga  


🌲 ATENCIÓ APUNT sobre la Font Baga:

Respecte a la font de la Baga, sapigueu que des del camí no la veureu, però és facil de trobar: queda una mica elevada a mà esquerra, just a sobre d'un rètol que anuncia que ja som al Camí Particular de Gallifa. El prestigiós equip del CAT de Setmana es va trobar la font rajant en condicions - els aqüifers encara tiraven de veta de les pluges de la tardor 2018 - per bé que la bassa de just al costat estava molt baixa de nivell. 

Passada la font, al camí gira cap a la dreta, baixa una mica i ens obre la vista a boniques estampes del perfil de la muntanya, amb les cases de Gallifa al capdamunt:


El camí continua fent ziga-zagues fins que deixa de baixar. A tocar de la font de Gallifa comença una pujada molt forta: La pujada de Gallifa, que és la delícia de molts ciclistes. Fins aquí hem arribat.

Veureu que aquesta zona és de pins, com es pot comprovar a gairebé totes les fotos, inclosa aquesta de sota on també, si us hi fixeu, sobre el pi més gran s'hi pot veure una invitada poc desitjada: la processionària.


FÒSSILS, BOIX, PINS i PROCESSIONÀRIES 

Girem cua per buscar un bon indret on dinar, tot  resseguint el mateix camí. En aturem, ja de tornada, en una esplanada verda que queda a la nostra esquerra (n'hi ha més d'una, ja ho veureu).

Sortir una mica del camí et permet beure i menjar amb bones vistes. Si mires endavant, tens estampes com aquesta perspectiva del Nord d'Osona:


I si en lloc de mirar avall mires amunt, l'estampa també dóna: Més psicodèlica, però no està malament per fer la migdiada:A més de paisatges, si feu la ruta en un hivern càlid i sec us trobareu un munt de processionària fent la processó travessant el camí. I també us trobareu, tant si plou com si fa sol, molts fòssils:


Els trobareu quan camineu sobre terra de pedres - això és zona de margues - i en descobrireu un munt: records de la nit dels temps, de quan tot això era el fons d'un mar pre-gallífic:


També notareu que hi abunda força el boix. I atenció perquè el boix que nosaltres vam trobar no estava afectat per la papallona que està carregant-se l'espècie a molts punts del pais, tal i com podeu comprovar a les FOTOS de CAT de Setmana per Beget i Rocabruna. Estem parlant de l'hivern de 2019... creuem els dits, per bé que les últimes informacions que arriben no són per tirar coets.

I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.


Per acabar, com sempre algun link d'interès:

La rectoria d'Orís (Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura)BON CAT de SETMANA!!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________