Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

El Berguedà entre Bagà i Guardiola de Berguedà per la 'Via del Nicolau'

Explicar la "Via del Nicolau" als veïns i veïnes de Bagà i Guardiola de Berguedà és com explicar la Carretera de les Aigües a les veïnes i veïns de Barcelona. I el CAT de Setmana fa les dues coses, perquè no tothom és de Barcelona ni de Guardiola de Berguedà ni de Bagà. La "Via del Nicolau" és una ruta molt còmode perquè segueix l'antic traçat d'un antic carrilet, perquè està molt ben arranjada, i perquè està molt ben envoltada de les vistes a la vall del riu Bastareny, al Parc Natural del Cadí-Moixeró:🔀 Recorregut: 6,1 kms (+6,1 de tornada)  
🔝 Desnivell: 191 metres  
🔄 Ruta no circular.
🔛 Data: 2019
🚲 Es pot fer també en bici: Una part sí


🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Volvo


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):

 Una de les moltes vistes de Bagà, a mig camí de la 'Via del Nicolau'

➔ Aquest CAT de Setmana pel Nord del Berguedà es pot fer, entre baixar i pujar, en unes 3 hores (si ens parem a dinar, etc... doncs aneu-hi sumant minuts). Segueix un traçat ferroviari per la vessant Nord de la Serra de Gisclareny, i va baixant en paral·lel al riu, que sempre el tenim força metres per sota. El desnivell gairebé sempre és suau i en cap moment et pots perdre perquè està molt ben indicat i arranjat: inclou túnels del traçat original, un pont penjant, tanques de seguretat, xarxes per recollir caigudes de pedres.. de tot.


És una proposta "ideal famílies" per fer una passejada de mig matí de diumenge (si no teniu gaire temps, es pot fer només el primer tram fins a Bagà, per exemple, que ofereix les millors vistes) i també per entrenar per córrer, com ja fan molts. La major part del camí és de terra, excepte un tram pel costat de Bagà i la part final per Guardiola, i gairebé sempre sota els arbres, sobretot pi negre.

 Imatge del primer tram, sota St Joan de l'Avellanet.
 Com en la major part del traçat, el camí va per sota els arbres

TRAM 1: SANT JOAN DE L'AVELLANET - BAGÀ

En realitat, la ruta no comença a Bagà mateix, sinó uns 3 quilòmetres més amunt. Arribar-i és molt fàcil: Un cop a Bagà (C-16 just abans del Túnel del Cadí) cal buscar la carretera de Gisclareny, i al cap d'uns pocs quilòmetres, després de creuar una zona de pícnic al costat del riu Bastareny, cal trencar a l'esquerra fins a l'Eco-Museu de Sant Joan de l'Avellanet:


Veureu que hi ha un espai de pàrquing i un cartell que ens indica que el principi de la ruta és uns metres abans, al costat d'una zona de pic-nic. No té perdua.


El camí, gairebé sempre sota els arbres (sobretot pi negre), comença amb una mica de pendent: Just al principi veureu que fins i tot hi han posat graons, però de seguida el camí redueix pendent i es converteix en un sender ample i còmode. Fins a Bagà anirem combinant trams amb arbres a banda i banda, i d'altres amb la vista més descoberta. Ah, per cert, un dels arbres més interessants és el "pi-seient" que ens trobem a mig camí:


Com que anem caminat per mitja vessant de la muntanya i el riu ens queda més avall (en aquest primer tram estem a uns 70 metres per sobre), hi ha moments en què creuem pendents pronunciades de pedra marga. Són trams perfectament arranjats amb taulons, tanques de fusta i si cal, amb un pont penjant, com el que trobem al cap d'uns minuts de baixada:


🚂 ATENCIÓ: Apunt històric: Qui era en 'Nicolau'?

Tomàs Nicolau i Prieto era el propietari d'una serradora de Berga, que a principis del Segle XX va fer construir un carrilet ferroviari per transportar la fusta del bosc fins a la població de Guardiola de Berguedà. Les vies eren estretes, de 600 centímetres, i els "trens" eren, de fet, vagonetes d'un metre d'amplada. A mig camí, poc després del pont penjant, hi trobem una vagoneta exposada amb llenya i tot:El negoci no va durar gaires anys. A la segona meitat del S.XX la ruta estava abasolutament abandonada i als anys 60-70 s'hi van fer algunes tasques per estabilitzar el terreny davant del risc d'erosió. Més tard, el 2009, es va tirar endavant la reforma de la via per convertir-la en el camí de passeig que és ara. 


El traçat continua pendent avall amb el soroll del riu Bastareny més intens i amb els primers túnels. Veureu que aquest primer tram fins a Bagà passa per sota de dos túnels degudament arreglats. El primer que ens trobem és el més llarg i és més fosc que els altres perquè fa una mica de revolt i no s'albira la boca de sortida fins al cap d'uns metres... 👻👻


Els altres túnels que us trobareu son més curts i en tot moment es veu la sortida. No patiu gens.

ESTAMPES DEL TRAJECTE:Més enllà de túnels, ponts penjants i vagonetes, un dels elements interessants d'aquesta primera part són les vistes a la banda del riu. Sobretot les que ens ofereix el mirador de Bagà, amb planell explicatiu dels cims del voltant. Això agrada molt al prestigiós equip del CAT de Setmana:


Si us hi fixeu a la foto de sota s'identifiquen molt bé tres dels pics que destaca el planell de la foto de dalt: Coll de Jou, Tossa Alta i el Roc de la Llena:Per cert, si en lloc de mirar cap a la banda del riu mireu a l'altra banda, a la paret de la muntanya, veureu també estampes com aquesta: pendents de pedra marga, d'aquella que es s'esmicola en no res. Les xarxes dinàmiques de contenció fan feina:


El tram final fins a Bagà és molt planer, però sempre mantenint la distància i l'alçada sobre el riu. Anem travessant el poble de Nord a Sud, - si hi aneu a l'estiu sentireu la canalla fent el merder que toca a la piscina - fins que arribem a una carretera asfaltada, el camí Ral. Aquí podem trencar a l'esquerra i visitar el poble.

Si voleu continuar avall, molt fàcil: cal seguir per aquesta mateixa via, ara ja en direcció cap a Guardiola de Berguedà. Fins ara hem fet uns 3,8 quilòmetres.DE BAGÀ A GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

El segon tram és menys espectacular, i continua per la mateixa banda de la vall, amb el riu a la nostra esquerra i amb una novetat: la carretera C-16, que passa per l'altra banda del riu però es fa notar perquè té força més trànsit que la de Gisclareny.


Fem un primer tram asfaltat amb un túnel inclòs (el tercer i últim que mosta la foto de sobre) i poc després ens endinsem per un camí que surt a l'esquerra. Tornem novament a un sender més estret, molt ben indicat, i molt ombrívol.


Per aquí arribarem, al cap d'un quilòmetre ben bo, fins al nucli urbà de Guardiola. Ho farem pel barri de Reboll, per després continuar carrers avall seguint els indicadors, creuar el riu Bastareny i acabar a la plaça de l'església, el final 'oficial' de la ruta la "Via del Nicolau". Gairebé 6,2 quilòmetres.I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

Una opció és refer el camí de tornada per la mateixa ruta, com va fer el prestigiós equip del CAT de Setmana, o bé pujar per un camí diferent (mireu la proposta de Wikiloc similar que us adjuntem al principi) o bé tornar per carretera. Si agafeu el mateix camí, un opció és aprofitar l'estada a Guardiola per visitar el monestir de Sant Llorenç, que està a tocar de la ruta, o fer alguna excursió que ens proposen els cartells i plafons que hi ha a la plaça de l'església.

 El trajecte s'acaba davant de l'església parroquial de la Puríssima de Guardiola de Berguedà


Links d'interès:

Rutes per la zona de la pàgina del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Ruta i dades de la via de 'Rutes Pirineus'

Llistat de rutes i excursions de l'Ajuntament de Bagà
BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________