Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

El Maresme a vista de Castell: Ruta circular d'Argentona a Burriac

El castell de Burriac es troba a uns 400 metres  d'alçada, a primera línia de mar, entre els municipis de Cabrera i Argentona, a tocar de Mataró. Està ben restaurat, té molt bons accessos, i ens mostra una vista privilegiada de tota la costa i de bona part de les muntanyes litorals i prelitorals (Corredor, Parpers...) Segurament per això sempre està a petar i és perfecte per a una passejada matinal de CAT de Setmana.🔀 Recorregut: 5,1 kms (Anada i tornada)  
🔝 Desnivell: 306 metres  
🔄 Ruta circular.
🔛 Data: 2014, 2019
🚲 Es pot fer també en bici: Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Sandra ole EMILI ORSO


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):


➔ Aquest CAT de Setmana és fàcil. No és planer perquè pugem dalt d'un cim, però estem parlant d'una ruta que no arriba a les dues hores de caminada (a part del temps en què hom/don destini a fer el badoc pel castell). La via més ràpida per pujar-hi surt de Cabrera, a través d'una pista molt ample que el CAT de Setmana va utilitzar per pujar a Burriac per primer cop (2014), però en aquesta ocasió la ruta escollida surt de la part baga, des d'Argentona. En concret, des de la Font Picant.


PUJADA AMB GRAONS BEN ARRELATS

Arribar fins a Argentona és fàcil. Des de l'interior, a través dels túnels de Parpers (C-60), i des de la costa, a través de la C-32. Si veniu per la C-32 des del Sud (Badalona, Barcelona...) el més pràctic és agafar la sortida de Cabrera i fer una bonica carretera sinuosa ideal per a ciclistes (B-502) que en 3 minuts ens deixa a l'entrada d'Argentona, just a l'alçada de la Font Picant (ens queda uns carrers a mà esquerra).


De l'entorn de la Font Picant en surt un camí recte que ben aviat enllaça amb la ruta que va enfilant amunt, sempre amb certa tendència a la dreta. El camí és ample, envoltat de pins i sovint es bifurca amb d'altres "subcamins" que, més o menys, sempre acaben igualment retrobant-se. (Sort n'hi ha perquè gaires marques i indicadors no en veurem.) Al cap de mig quilòmetre de pujada arribem a un petit pla que té alcentre un "aplec" de grans pedres.

Un dolmen? No ho sembla pas:


Descobrim que aquest indret és un punt escollit per fer estiraments per part d'un home (el típic 'veí de la zona') molt fibrat, de mitjana edat i cabell gris, i molt, molt amable. Ens indica dues coses:

Una: "per anar a Burriac, aneu seguint el camí amunt, no té pèrdua i sempre amb tendència a tirar cap a la dreta."

Ok gràcies.

La segona: "si pugeu per aquí no hi trobareu gaire gent però si torneu per la pista, sapigueu que està a petar, i a dalt del castell hi ha una gentada*".

Aksal.lent, gràcies.

Continuem amunt. Ara més informats. Al cap d'uns metres, la ruta ens coincideix amb un petit tram de carretera asfaltada (ara totalment abandonada) que deixem al cap de no res per un trencant que ens apareix a la dreta, i per on continua el recte camí.

Si mirem enrere, aquest és el tros de camí asfaltat que fem, molt curt. Al fons, Argentona

La pujada continua entre pins i arboços, el típic terra granulat d'aquesta serralada, trossos més pedregosos, i una cosa que ens agrada molt: que les arrels dels pins se'ns converteixin en graons naturals:EL TURÓ DELS ORIOLS, UN TRAM 'MULTIVISTES'

Al cap de mig quilòmetre de pujada "amb tendència sempre cap a la dreta" arribem al turó dels Oriols, el cim de la muntanya prèvia al nostre objectiu. De fet, el turó no el culminem del tot, sinó que el voregem per un camí planer seguint la carena en sentit Oest. Aquest és un dels trams més agradables de la ruta. Per primer cop podem gaudir de les dues vessants de la muntanya: la banda obaga que ja coneixem:


I la banda soleia de mar, que ja ens mostra, no gaire lluny, el Castell de Burriac:


El camí del Turó de dels Oriols acaba al cap d'uns 400 metres, quan ja connectem amb la pista ample que puja des de Sant Joan de Munt. Aquí tirem cap a la dreta per connectar al cap de pocs metres amb la pista amplíssima que puja des de Cabrera, per enfilar de dret al castell.

🙈 ATENCIÓ: Apunt de seguretat:

Comprovareu que els últims metres fins a Burriac són força drets. Aneu amb compte: hi ha algun tram asfaltat amb forta pendent que conté molta grava per la sorra granulada de la pròpia muntanya. Hi ha el risc de patinar i caure, literalment, amb el cul a terra. El prestigiós equip del CAT de Setmana ho ha experimentat en primeríssim primer pla. És una pujada que té trampes, però també us regalarà belles estampes de, per exemple, 'Mataró from the air':EL CASTELL DE BURRIAC, PUNT DE PEREGRINATGE


El recinte del Castell està molt ben arreglat. Inclou diversos nivells i el més destacat és una torre de l'homenatge amb un domini visual de tot el litoral del Maresme i de l'interior de la serralada litoral. Com que és un indret d'accés fàcil, a dalt sempre hi ha molta gent. Aquí algunes estampes del recinte i de les seves vistes. Aprofitem el plànol amb referències que mostra un dels plafons informatius (el de la imatge superior) per indicar-vos què hi surt a cada foto:

Torre de l'homenatge (1) sobre el bastió Sud (7) des de l'escala d'accés al recinte
Peu de la torre de l'homenatge (1) des de l'antic pati d'armes (2). 
Torre d'homenatge (1) en contrallum des de la zona de les antigues cambres (4)
Visitants* a la zona de les antigues cambres (4)  i la capella (3)
Magatzems i quadres (6). Les parets donen a la vessant Nord
Espitllera mirant cap a Parpers a la zona de quadres (6)
Vistes cara al Nord des de les antigues cambres (4). 
Al fons, Parpers i el Montseny. A sota, Argentona. 
Els murs de pedra de davant de tot són del recinte del castell, de la zona de les quadres (6)

TORNADA RÀPIDA PER PISTA DIRECTA A ARGENTONA


No cal dir que a Burriac la gent hi fa de tot. Hi ha qui hi esmorza. Qui hi dina. Qui hi fa el badoc i marxa de seguida. Qui crida. Qui crida molt. Qui fa quatre fotos i jau una estona a prendre el sol... hi ha moltes opcions però totes passen sempre per una acció obligada: la tornada. El CAT de Setmana fa la baixada per la pista directa, ampla, i pronunciada, que va de dret fins a Argentona.


Una baixada sense pèrdua amb forta pendent, alguna ziga-zaga, i que ens deixa al passeig de Burriac, força a prop de la Font Picant, el punt d'orígen d'aquest CAT de Setmana.

El cim i el castell de Burriac des de la vessant Nord, a mitja baixada per la pista fins a Argentona


I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

Acabem amb un parell de fotos dels planells informatius, i amb alguns links d'interès:
Link al Parc de la Serralada Litoral de la Diputació de Barcelona

El castell de Burriac a la Viquipèdia
BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________