Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

El Bages i el Vallès Occidental per la Serra de l'Obac: 'Ruta Carlina' de coves i fonts fins a l'Hospital de Sang

Aquesta excursió transcorre entre boscos i parets de conglomerats de pedra per la Serra de l'Obac, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A més de vistes a Montserrat i a bona part del litoral i de la Catalunya Central, la ruta també inclou visites a fonts i coves, per acabar al seu indret estrella: l'Hospital de Sang, un espai natural amagat que durant les guerres carlines del S.XIX havia "servit" per atendre soldats carlins ferits. 🔀 Recorregut: 7,5 quilòmetres
🔝 Desnivell: 140 metres  
🔄 Ruta circular  
🔛 Data: 2011, 2016, 2018
🚲 Es pot fer també en bici: En alguns trams

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: immaime, Terricat


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):

😸 CAT de Setmana per Osona i les cingleres de Sau: Tavertet i Morro de l'Abella
😸 CAT de Setmana per l'Anoia/Bages: fent la cabra per Montserrat

➔ Aquest CAT de Setmana es pot fer en tres hores o menys. Com sempre, depèn del ritme i de les parades: com que constantment apareixen elements per fer el badoc, l'excursió es va allargant. Però sí és així, bona senyal: és un indicador que estem davant d'un CAT de Setmana entretingut. (Com gairebé tots, oi?)

 Un dels punts de la ruta, la font de la Pola

SORTIDA DES DE L'ALZINA DEL SAL·LARI

La ruta comença a l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari, que es troba a la carretera BV-1221, entre Matadepera i Talamanca, a tocar de la frontera Bagenco-Vallesana. Si aneu en sentit Nord, venint de Matadepera, el trencant de l'aparcament us queda a mà esquerra, just després del Kilòmetre 11. Notareu que l'aparcament de vegades està ple i que sempre fa pendent, perquè està "enganxat" a un camí que ja enfila dret.  

 Estampa típica d'aquesta ruta Vallesano-Bagenca

Un cop aparcats, toca triar camí: dreta o esquerra? Comencem per l'esquerra, per anar cap al Turó de Tres Creus. Veureu que és una via ample de ziga-zagues entre pins i arbustos que es va enfilant. En un quilòmetre guanyem uns 140 metres fins al Coll de Tres Creus, just a la falda del Turó de Tres Creus (que queda a la nostra dreta). En aquest punt, veureu que a mà dreta en surt un caminet per enfilar-se fins dalt del turó (res, suposa desviar-se uns 300 metres) o bé es pot continuar recte per un camí que ara ja és una mica més estret. El prestigiós equip del CAT de Setmana ha fet ús de les dues opcions. Ambdues recomanables. Les vistes s'ho valen:


En tot cas, la ruta continua des del coll vorejant el Turó de Tres Creus, que deixem a la nostra dreta. Primer creuant una vessant pedregosa coneguda com la Porquerissa, i després fins a una punta de muntanya, coneguda per la Balma de la Porquerissa. Les vistes d'aquest tram són fermes: Montserrat al fons, i més a prop, despuntant a mà esquerra,  el cim conegut com "El paller de tot l'any":


ENTRE FONTS I COVES

Un cop arribats a la punta de la Balma de la Porquerissa, fem un canvi de sentit. Encarem cara al Nord pel mateix camí, en un tram on ens hi anirem trobant diferents coves: Al cap d'uns 300 metres, i sempre amb la paret a la nostra dreta, ens apareix la Font de la Pola:


Aquesta font que, com gairebé tot, està sota un tros de bauma, té unes taules i cadires de pedra per si 'hom' o 'don' vol aprofitar per menjar-hi. No és el cas del prestigiós equip del CAT de Setmana, que continua xiroi i rialler pel camí en sentit Nord, fins que al cap d'uns 600 metres arribem al Coll de la Tanca. Continuem tirant, ara de baixada, fins que passats uns 600 metres més - i com sempre, amb la paret de la muntanya a la dreta - ens trobem una cova: La Cova del Racó Gran. El prestigiós equip del CAT de Setmana observa com la cavitat natural té també algunes construccions de pedra seca.


Després de la cova, el camí encara continua un tros més en sentit Nord fins que de seguida connectem per una pista més ample que només farem en un petit tram. Just fins que la pista fa un ampli revolt a la dreta. Ull, que just aquí en surt un petit caminet a mà esquerra - normalment indicat - que ens porta al tram final: l'Hospital de Sang.

HOSPITAL DE SANG. !!SOCORS!!

Aquest últim tros és de baixada, entre trams de pins i trams pelats. Ull que en algun punt baixa fort. De fet, "l'hospital" queda realment amagat sota nostre: una cavitat de forma triangular en una punta de muntanya, amb sortida pel davant i pel darrere, i que degudament "humanitzada" amb murs de pedra seca (espais que dividien les diferents estances) es converteix en un espai arrecerat:

Aquí unes vistes pel davant:


I aquí unes vistes pel darrere:🙀 ATENCIÓ: APUNT 'MATASANOS'


L'indret se'n diu 'Hospital de Sang de Mata-rodona". 

.Mata-rodona perquè respon al topònim, situat al terme municipal de Mura, al Bages. 

.Hospital de Sang perquè així se'n diu dels "hospitals" sobre el terreny que estan situats en zones en conflicte bèl.lic. I aquest era el cas d'aquesta zona: territori dominat pels carlins, que al llarg del Segle XIX van mantenir tres guerres contra els diferents règims "liberals" sorgits a l'estat espanyol. 

No cal tenir gaire imaginació per imaginar-se com de putes les devies passar si t'havien "d'ingressar "en aquest centre d'atenció. (Recordatori: no existia l'anestèsia ni es coneixien els antibiòtics.)

Per cert, en aquest indret és habitual trobar-hi algunes 'ofrenes' contemporànies, com per exemple, pessebres. Al prestigiós equip del CAT de Setmana li va cridar l'atenció aquesta ofrena, situada a l'entrada de l'hospital. Bàsicament, pel nom de l'entitat:Veureu que al costat de l'hospital hi ha una altra cova. Aquesta més profunda i amb restes de construccions a l'interior. És la cova de Cort Fosca: S'hi pot entrar amb un frontal i a dins hi descobrireu una mica de tot. Fins i tot algun bolet tant blanc com mancat de llum natural:TORNADA "PER DALT"

Vistes les vistes, la tornada l'enfilem pel mateix camí per anar a buscar la pista ample del tram anterior. Un cop a la pista, en lloc de refer la ruta (que seria trencar a la dreta) girem a l'esquerra i anem seguint el camí amunt. Al cap d'un bon tros, uns 1.500 metres aproximadament, arribareu a tocar del Coll de Boix, just on ens creua un caminet. Aquí toca agafar aquest caminet per la dreta, però abans, sempre queda l'opció de fer un tros més de pista (res, uns 300 metres) per anar a veure una alzina centenària, (l'Alzina del Vent) i tornar.


Un cop agafat aquest camí, ara canviem de sentit: deixem d'anar cap al Nord i enfilem sentit Sud/Sud-Est fins al punt de partida: l'Alzina del Sal·lari.


I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

Com sempre, acabem amb alguns links d'interès i un apunt "grutesc":


Apunt "Grutesc":

Aquesta zona està plena de coves. N'hi ha moltes. Durant la ruta passem per algunes d'aquestes grutes, com la cova del Racó Gran o la Cova de la Cort Fosca, però el cert és que n'hi ha moltíssimes més: algunes a tocar del camí, com la Cova de l'Esquirol, però moltes d'altres estan "perdudes" pel mig de la serralada de l'Obac: la cova d'en Joan Petit, la d'en Joan Gran, Coves dels Galzeran, Cova dels Ossos, Cova dels Talps, dels Traginers... vaja, que estem en una zona D.O. "Gruyere"!!BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________