Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Osona de passeig pel Collsacabra: de Cantonigros a La Foradada

Estem davant d'un CAT de Setmana fàcil. Una ruta pre-vermut que surt del camp de futbol de Cantonigros i va fins a la Foradada, un salt d'aigua, gentilesa dels capricis naturals de la riera de les Gorgues. Què té d'especial? doncs que és un gorg envoltat de roca excepte per una de les parets, on hi ha la roca "foradada": una finestra natural que li dona nom al lloc:


🔀 Recorregut: 2,2 quilòmetres
🔝 Desnivell: 145 metres  
🔄 Ruta No circular
🔛 Data: 2019
🚲 Es pot fer també en bici: No

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 


🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Annie Londonderry, Garriccots.mar


Altres CAT de Setmana vinculats (cliqueu l'enllaç per anar-hi):
➔ De rutes que passen o arriben a La Foradada n'hi ha moltes (a sobre us adjuntem algunes propostes més llargues d'altres d'usuaris de Wikiloc) però aquesta vegada l'equip del CAT de Setmana ha optat per una opció "canina", de mínims: una caminada familiar i a l'abast de gairebé tothom, una aposta 'diumengera' que, entre l'anada, la tornada, i l'estona que et quedes fent el badoc, pot allargar-se una horeta. Just el que cal per després fer algun tiberi en algun restaurant de Cantonigros. Això sí, en cas que hi aneu en dates plujoses o humides, penseu que l'últim tram té algun pendent amb pedres sovint enfangades. Normalment però, el camí està molt ben habilitat.

 Cabrera des de l'entrada de Cantonigros

Arribar a Cantonigros no té secret: des de l'Eix Transveral, cal agafar la sortida 183 i anar en direcció Roda de Ter per la C-153. Cal anar tirant per aquesta carretera uns 25 minuts i creuar Roda, les Masies de Roda, l'Esquirol, i finalment Cantonigros. Podeu deixar el cotxe només d'arribar, o bé continuar fins al camp de futbol, on hi ha un aparcament i rètols que indiquen el camí.

APURANT LA SORTIDA PEL CAMP DE FUTBOL

Com que aquesta és una ruta de mínims, el prestigiós equip del CAT de Setmana apura fins al camp de futbol. D'aquí en surt un camí ample i empedrat, amb un primer tram amb força rectes que poc a poc va agafant pendent avall:Al cap d'uns 800 metres d'aquest camí ample i empedrat, trobem un trencant on la cosa canvia: ens endinsem ja cap al gorg. Fa més humitat, el camí és més estret i de lluny ja se sent el remor del salt d'aigua.

 A mesura que ens hi acostem, veiem les parets de roca que marca
 les fondalades per on la riera hi va les seves ziga-zagues

Aquí cal anar en compte per dues qüestions: per la gent que et trobes de cara, i per les pedres relliscoses. I si ha plogut fort, possiblement us podeu trobar algun arbre caigut. De totes maneres, es tracta d'un camí molt ben marcat i arreglat, amb alguns trams amb tanques de fusta.H2O EN MOVIMENT: AIGUA HIPNÒTICA

Al cap d'uns 500 metres de baixada, i quan ja estem en paral·lel al riu, la riera de les Gorgues, ja veiem de lluny el salt d'aigua entre branques, per al cap de no res, arribar fins a baix el gorg. Si ensopegueu dates plujoses, com és el cas d'aquest CAT de Setmana, és un bonic espectacle: 🐺 ATENCIÓ: Apunt moliner:


Si en plena contemplació hipnòtica del salt mireu a la vostra dreta, veureu al costat del camí una antiga construcció mig derrocada i mig tapada per la vegetació. Què era? doncs pel que hem pogut trobar a posteriori, un antic molí que aprofitava la força de l'aigua per la gravetat del salt. En concret, un molí fariner que ja porta molts anys fet pols. 

Segons una informació de l'ajuntament de l'Esquirol (més avall en trobareu l'enllaç) el 1940 se'l va endur una riuada, però també hi diu que posiblement el molí ja estava abandonat i fet malbé als anys 20 del S.XX. En tot cas, el que sí és segur és que camí que ens porta fins a la Foradada és el mateix que feien servir els pagesos antigament per anar al molí. Per això en molts trams està empedrat: perquè els animals que carretejaven la mercaderia cap al molí o des del molí hi poguessin circular amb un mínim de condicions:


Des de la Foradada es pot enllaçar amb d'altres rutes, com podeu comprovar a les propostes de Wikiloc similars del principi d'aquest CAT de Setmana. Però en el nostre cas concret, un cop ens hem extasiat amb la força hipnòtica que ens brinda la combinació [H20+Gravetat] tornem pel mateix camí fins a Cantonigros per dinar en un dels restaurants d'aquesta població. En concret, a Can Puntí, on podem comparar les estampes del dia amb una fotografia antiga de la Foradada que tenen penjada en una de les parets del menjador.

Sempre és divertit comparar moments d'un mateix indret:I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.


Com sempre, acabem amb alguns enllaços d'interès:


BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________