Troba'ns a catdesetmana.cat

Les propostes del CAT de Setmana les pots trobar també a la nova web catdesetmana.cat
____________________________________________________
Fast track to:

Pel Valles Occidental, resseguint el riu Ripoll des de Sant Llorenç Savall

Aquest CAT de Setmana pel Vallès Occidental és una caminada fàcil que travessa dos ambients ben diferents: un primer tram pel costat del riu Ripoll fins a gairebé el seu orígen, i un segon tros més elevat per les muntanyes de Vallcàrquera, que ens porten fins a l'església de Sant Feliu i travessen una zona cremada que poc a poc va recuperant. Una ruta fàcil, amb poc desnivell, de camins gairebé sempre amples, i bones vistes a la vessant Nord de la Mola.

🔀 Recorregut: 11 quilòmetres  
🔝 Desnivell: 220 metres  
🔄 Ruta circular.
🔛 Data: 2020 
🚲 Es pot fer també en bici: Si

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 


🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: Pere Bosch Costa

 

➔ Aquesta sortida és força fàcil i es pot fer en família, però el segon tram transcorre per una zona afectada per un dels molts incendis forestals que cada dos per tres assolen la Catalunya Central, de manera que si decidiu anar-hi a l'estiu, tingueu en compte que té poques ombres. El bosc es va regenerant de mica en mica, però la vegetació encara és de poca alçada. Només els pins que han sobreviscut al foc recorden les dimensions dels anteriors exemplars d'aquest bosc.


SORTIDA DES DE SANT LLORENÇ SAVALL


Per arribar a Sant Llorenç Savall cal agafar, sí o sí, la carretera C-642, tant sí us hi arribeu des de Sabadell i Castellà del Vallès, com si ho feu pel Nord, des d'Artés. 
La sortida la fem des dels ponts que travessen el riu Ripoll pel nucli antic del poble, un punt de partida molt fàcil de trobar. Als mateixos ponts hi veureu rètols indicatius de la ruta pel costat del riu que ens porten cap al petit polígon industrial de les Conques. D'allà en surt un petit pont sobre la riera de l'Ermengol. El creuem i anem seguint el camí ample que va en paral·lel al riu. Veureu que el Ripoll sempre ens queda a la nostra esquerra.


Ben aviat el camí es bifurca, amb l'opció d'anar cap a la dreta en direcció a l'Armengol i el camí de la Salallassera. No. Aquesta opció no l'agafarem perquè de fet, d'aquí serà d'on vindrem quan tanquem la ruta circular. Ara agafem la ruta que va seguint el riu, que ja veureu que discorre entre camps, arbredes, harts, cabanes, i alguns trossos cremats amb pins que tenen l'escorça ennegrida però que van aconseguir sobreviure.


Passem pel costat de la resclosa del Raio (que des del camí no es veu) i per molts altres indrets agradables, sempre amb un desnivell gairebé nul, fins que al cap d'un quilòmetre ben bo arribareu a un petit pont que travessa el riu. Just abans del pont veureu que el camí continua, una mica més estret, per la mateixa riba, amb un rètol que ens indica que al cap de 400 metres ens trobarem el gorg de Vilaterçana. 🙉 ATENCIÓ: Apunt de despistats
El prestigios equip del CAT de Setmana vam seguir la ruta indicada, esperant trobar un gorg al cap de 400 metres. Però no va ser el cas. Només ens vam trobar una parella de noies despistades que ens van demanar si sabíem on era el gorg. Tot un consol! El cert és que al cap de pocs minuts, i després d'haver creuat per un rierol, vam arribar a un punt elevat amb uns rètols que indiquen que allà  hi ha el gorg. No els veiem, però segons l'ICGC, està just a sota nostre.
LA FONT DE CAL LLOGARI

Aquesta primera part del recorregut s'acaba a la font de Cal Llogari, que ens apareix en un punt on sembla que el camí perdi pistonada. És una font amb una pèrgola i una bassa, tot en força bon estat. Un lloc per Llogar-hi cadires. 


Passada la font, enllacem amb un encreuament de pistes forestals i agafem el camí de la dreta que s'enfila amunt en direcció a Vallcàrquera. El nostre objectiu és arribar fins a l'església de Sant Feliu, que de seguida es deixa veure entre les muntanyes semi-pelades. La pista és ampla però es nota que es fa servir poc. Pels voltants, romaní i farigola per dar i per vendre.


Ara que caminem per pista forestal i deixem el riu, el paisatge canvia com un mitjó: guanyem alçada, però perdem ombres perquè ens endinsem en una zona que anys enrere va patir un greu incendi forestal. A mesura que ens enfilem, això sí, guanyem panoràmica:

La C-642 enfilant-se cap a Calders
La C-642 enfilant-se cap a Calders

La Mola vista des de la pista cap a Sant Feliu de Vallcarquera

En alguns punts hi trobem unes cabanes de pedra amb crisantems al sostre, i també algun trencant que teòricament ens podria escurçar la ruta. De fet, provem d'agafar-ne algun per fer drecera seguint els mapes de l'ICGC, però ens suposa un greu fracàs: al cap d'uns metres el camí alternatiu se'ns torna impracticable i hem de girar cua i continuar per la pista original. (Si entreu a la ressenya de Wikiloc d'aquesta ruta ho notareu per una petita ziga-zaga infructuosa que ens va fer perdre vint minutets ben bons).


El trajecte per la pista forestal són uns 4 quilòmetres i mig (no hi afegim el tros perdut intentant fer la drecera frustrada) fins que voregem el Roc del Cornut i enllacem amb un altre camí. L'agafem i trenquem a la nostra dreta. El camí ens porta de dret a l'església de Sant Feliu i ens mostra el paisatge de la vessant Est que fins ara encara no haviem vist: la Serra de Salallassera (O Salallacera).


Al cap de no res arribem a l'església de Sant Feliu de Vallcàrquera, d'orígen romànic i documentada des del S.XI. Malauardament, està bastant feta pols. És el que hi ha:


Passada l'esglesia, connectem amb la pista que baixa de Granera en direcció a Sant Llorenç. L'agafem amb il.lusió i acabem de fer el tram final de baixada, entre basses, camps, el bosc que poc a poc es va regenerant, i imponents torres d'alta tensió. Al final d'aquest camí enllacem de nou amb l'inici de la ruta i arribem de nou al poble.


I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

Com sempre, acabem amb uns links d'interès i una estampa Bonus-Track:

Torres d'alta tensió amb cel de pluja. Sí, la tempesta ens va enganxar de ple.


BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda

Cap comentari:

Publica un comentari

😺 Et cal algun detall més?
😺 Hi trobes a faltar alguna dada rellevant?
😺 Has detectat algun error?
😺 Has quedat extasiat/ada?
😺 O simplement hi vols dir la teva?

🙈 No et tallis. Diga-hi la teva a l'espai de comentaris.


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________