CAT d'Escapada aigües avall per Ontàrio i Quebec (estiu 2019)


Aquesta proposta de CAT d'Escapada demana dues coses: que us agradi l'aigua, que us agradin els boscos, que us vingui de gust conèixer ciutats, i que us agradi fer quilòmetres. Si reuniu això, us pot interessar aquest petit resum d'un viatge seguint el curs de les aigües que travessen part d'Ontàrio i  Quebec: les aigües del Niàgara, el llac Ontàrio, el riu Sant Llorenç, i l'estuari del riu Sant Llorenç, a mar obert.


Més de mil quilòmetres aigües avall que nosaltres farem, sobretot, per carretera (també agafem fins a tres vaixells petits) però amb una diferència: l'aigua només va riu avall i no ha de tornar. Nosaltres, en canvi, si: Sortim de Toronto i acabem a Toronto, o sigui que estem parlant d'uns... dos mil quilòmetres!! 


La nostra Ruta va seguir el següent ordre en cotxe llogat: Toronto-Niagara-Toronto-Gananoque-Mont-real-Quebec-Rivière du Loup-Quebec-Trois Rivières-Mont-real-Toronto. De totes maneres, aquest CAT d'Escapada d'H20 entre Ontàrio i el Quebec us el proposem més fàcil: us expliquem de Sud a Nord-Est, seguint el sentit de les aigües de rius i llacs.


Anirem descomptant quilòmetres fins a la desembocadura, que en aquest cas és de mal calcular, perquè l'estuari del riu Sant Llorenç és immens. La nostra referència, arbitrària of course, serà la població de Rivière du Loup, la més al Nord del nostre viatge, i on l'aigua salada del Pacífic Nord ja s'ha imposat al cabal d'aigua dolça de més de 12.000 m3/s del Sant Llorenç.




____________________________________________________


NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt


TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONT-REAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt
RIVIÈRE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt



Sobre el Niàgara: A l'Amèrica del Nord hi ha els 5 grans llacs: Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontàrio. Excepte el llac Michigan, tots fan frontera entre el Canadà i els Estats Units, i no cal dir que recullen i desemboquen moltíssima aigua. Tots estan connectats entre si, i un aboca les seves aigues a l'altre per aquest ordre: Llac Superior-Michigan-Huron-Erie i Ontàrio, de manera que cada vegada l'herència de cabal és més gran. Per tant, no sorprèn que el riu Niàgara, la petita connexió entre els dos últims llacs (Erie i Ontàrio) sigui un curs d'aigua molt cabalós. Curt (tot just 58 kilòmetres) però intens (5.800 m3/s de mitjana, força generós si ho comparem per exemple, amb els 100m3/s del Segre).

Aquest riu no seria especialment famós arreu del món si no fos perquè a mig recorregut, té això:


Les cascades del Niàgara no són ni les més altes del món ("només" fan 51 metres d'alçada), ni les més extenses, però si les més cabaloses i de les més espectaculars. El riu parteix la frontera del Canadà i els Estats Units, i a totes dues bandes hi ha la població de Niagara Falls, amb els seus hotels i resorts per a visitar una zona altament urbanitzada. 


Es pot aparcar relativament a prop de les cascades sense haver de pagar pàrquing (que es va encarint a mesura que t'acostes a les cascades). La més famosa, que pots visitar a peu seguint la riba fins a gairebé tocar l'aigua, és l'anomenada "Horse Shoe" o ferradura:


La ferradura la poden gaudir a parts iguals els espectadors de la banda dels EUA i els del Canadà. No passa el mateix amb l'altre salt d'aigua situat una mica més avall: les "American Falls", fruit d'un ramal del mateix riu, i que salten des d'un lateral de la banda dels Estats Units. Els visitants dels EUA, de l'estat de New York, la tenen als peus, i els del Canadà la veuen així:


A les dues bandes es pot agafar un vaixell per acostar-se fins just a sota les cascades. Només cal portar dollars a la butxaca i parabrises a les ulleres. Els vaixells canadencs són vermells...


... i el dels EUA és blau. És la típica "Maid of the mist". A la foto, vista just des de dalt, on comença a caure l'aigua:


L'equip del CAT de Setmana no hi va ensopegar cap assecada (més aviat el cabal era alt) ni tampoc cap glaçada, perquè estem parlant d'un viatge fet entre juliol-agost. Val a dir que hi havia molta gent però no vam viure els col·lapses que ens trobem en alguns indrets turístics a Catalunya a l'estiu.


A Niàgara podreu atipar-vos per preus no-escandalosos. No cal dir que indrets per menjar n'hi ha un munt. Si teniu temps, després d'engrapar en un fast food i d'hipnotitzar-vos amb les cascades, us proposem que seguiu riu avall per una carretera de passeig: la Niagara Parkway, amb vistes com aquesta:


La Niagara Parkway us portarà, seguint el riu i les majestuoses propietats de grans productors de ví (estem en terra de vinyes), fins a la localitat de Niagara on the Lake, on el riu Niàgara desemboca al llac Ontàrio:



Aquesta població és d'estiueig i bastant "pija". Té moltes i moltes casetes amb el seu jardinet i alguns carrers centrals plens de bars, restaurants, hotels i botiguetes de tot tipus. De fet tota aquesta zona d'Ontàrio està plena de grans extensions de casetes de gent de pasta, amb el seu jardinet i/o jardinàs sense tanca, el seu carrer tranquil sense transit, i el seu entorn idíl·lic, on tot és verd i en flor.

Niagara on the Lake seria un equivalent de Cadaqués, perquè de fet també té platja. Amb la diferència que a Niàgara el clima no és precisament mediterrani, sobretot a l'hivern, i que l'aigua del llac Ontàrio, per més que sembli un mar, és dolça.

 La "costa" del Llac Ontàrio a Niàgara on the Lake


____________________________________________________




NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt

GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONT-REAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt
RIVIÈRE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt



Toronto és la ciutat més gran que veurem en aquest CAT d'Escapada. És la capital de l'estat d'Ontàrio i frega els 3 milions d'habitants. Està siutada a la riba Nord del llac Ontàrio i tota la seva àrea metropolitana agrupa uns 5,8 milions de persones, de manera que aquí s'hi belluga el 40 per cent dels gairebé 15 milions que s'estima que viuen a Ontàrio.



Si heu viatjat pels Estats Units, notareu que aquesta gran ciutat no té masses diferències amb grans capitals nord-americanes: pensada per moure's-hi en cotxe, amb un Downtown gran i modern, molt extensa, amb grans districtes de casetes amb jardí (i quan diem grans, volem dir grans-grans-grans), autopistes i grans viaductes... una barreja de races i orígens, i un domini clar de l'anglès, amb el xinès com la segona llengua més parlada.

Asseguren que és de les grans ciutats més 'segures' de l'Amèrica del Nord tot i que a la TV no paraven d'informar de coses txungues, per bé que en cap moment vam tenir sensació de perill a la nit. I una constatació final: Toronto està en creixement constant.

Hostatjar-s'hi no surt barat, però sempre es pot trobar algun B&B o Guest house que per un mòdic preu et permetrà dormir en un soterrani ben arreglat d'alguna casa amb jardí. El problema són les distàncies dins la mateixa ciutat, i també les cues que es formen en algunes artèries principals (el CAT de Setmana ho ha patit en primeríssima persona en més d'un dia).

Entre el més destacable: tot el barri dels gratacels, el Downtown. Una manera de vistar-lo és caminant pels seus carrers, o també agafant un Water Taxi que et connecti amb les illes de just al davant (on hi ha un aeroport i parcs per passar-hi el dia) o bé un petit vaixell que et faci una volta tipus Golondrina de Barcelona i et permeti copsar les dimensions de la cosa:


No cal dir que la constant de les estampes de Toronto és la Torre de Toronto, la CN Tower. I sí, senyores i senyors, el CAT de Setmana ho certifica:

Des de dalt de la Torre de Toronto s'hi veu "Torontontero!!!


El prestigiós equip del CAT de Setmana hi va pujar pels volts de les 8 del vespre, quan començava a fosquejar. Les cues ja anaven a la baixa i això va permetre'ns pujar amb certa agilitat i, un cop a dalt, gaudir de belles estampes nocturnes i dels últims moments de claror:



🙋 ATENCIÓ: APUNT "Torrontontero":


A banda de la gràcia de l'acudit de Torrontontero, que realment es compleix, val a dir que l'experiència de pujar-hi s'ho val. Les vistes són molt interessants i emocionants, i no te n'adones, que de seguida t'ha passat una hora de rellotge. L'entrada estàndard permet pujar al mirador principal, amb els vidres un punt bruts, i també a un mirador a l'aire lliure, que inclou unes reixes que molesten la vista, però eviten que ningú no es foti a baix. 



I és que, si et tires, la palmes segur: Fa 553 metres (uns 150 pisos) i entre el 1976 i el 2007 va ser la torre més alta del món. La va superar una construcció de Dubai. Exerceix de Torre de comunicacions però el cert és que va ser construida per la companyia de ferrocarrils Canadian National (CN). D'aquí el nom popular que li ha quedat: la CN Tower. Més detalls? oi tant, amb la fotografia de sota agafada fins la torre mateix: un plafó informatiu que inclou alguna referència a la nostra capital, Barcelona:




🍁 NATURA A TORONTO: ALGONQUIN

Prop de Toronto també hi ha els seus parcs i reserves naturals. El més gran i interessant està a unes  3 hores en sentit Nord i és l'Algonquin Provincial Park. S'hi pot acampar la tenda o l'auto-caravana, i ofereixen moltíssims itineraris per fer-hi excursions i caminada, a més d'activitats aquàtiques. 
Els parcs al Canadà estan molt ben cuidats i reglamentats, amb les seves tarifes d'entrades i, en compensació, amb els seus serveis al visitant. 

Més informació aquí:





____________________________________________________


NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt


MONT-REAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt
RIVIÈRE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt



Gananoque està situat a l'extrem Nord del llac Ontàrio, on comença la seva "sortida" cap al nou riu Sant Llorenç. Com us hem dit, el llac Ontàrio és com un mar interior d'aigua dolça, i vorejar-lo per la costa canadenca per l'autopista, entre Toronto a Gananoque, és com anar vorejant per l'AP-7 la costa catalana i valenciana entre Barcelona i Castelló de la Plana. Uns 280 quilometres de no res. La diferència és que a Castelló el mar continua Mediterrani avall, i a Gananoque el llac es converteix en riu i en un immens arxipèlag de "Mil illes": Aquí una mostra aèria gentilesa de Google:


Aquesta població és un bon punt per fer un tastet de les "Mil illes", una zona del llac esquitxada per centenars d'illes grans, petites, mitjanes, ultra petites i extra grans que tenen una peculiaritat: estan plenes de vegetació, son molt planeres, i a sobre s'hi han construït casetes de gent de pasta, molta pasta.



En molts casos, són illes molt petites que estan compostes per una casa i el seu petit jardinet, embarcador, etc.... En altres, són espais de terra més grans amb moltes cases repartides. Fins i tot, com mostra la foto de sota, vam 'descobrir' una illa que s'havia convertit en un espai de barbacoa per a la mansió de l'illa del davant: amb la seva pèrgola, espai per a la brasa, taules... tot plegat uns capricis molt bonics, però poc pràctics i zero sostenibles. (Vols salsitxes a la brasa? doncs agafa la barca i ves fins a la barbacoa)

'Illa Barbacoa"
Moltes cases estan agosaradament arran d'aigua

Des de Gananoque surten excursions en vaixell que et permeten vorejar unes quantes d'aquestes illes i fer-te'n la idea. Val la pena, no només pel goig d'anar en vaixell, sinó també per veure els capricis de la natura i sobretot, els "capricis" dels humans.

Riba de Guananoque

Comprar-te una illa i fer-t'hi la casa i l'hortet està molt bé, però no hi tens fibra d'internet, no estas connectat al gas, no tens cap fleca al costat i tot està a la quinta forca. Per això a les "Mil illes" hi ha serveis de repartiment a domicili pel què convingui: querosè, hamburgueses... Això val calers, sí, però aquesta és l'única cosa que no els falta als amos del tros (o millor, dit, als amos de l'illa). Gairebé totes les cases són segones residències de vacances.

🐟 ATENCIÓ Apunt Numèric:

Aquí moltes illes i cases estan a un pam de l'aigua. Però no cal patir pels efectes del canvi climàtic. Això no és mar obert (El llac Ontàrio està a 75 metres sobre el nivell del mar) i el nivell depèn del cabal dels rius. El desglaç de l'àrtic no hi té efectes directes. Els indirectes ja és una altra cosa. En tot cas, dos apunts: més enllà de les construccions, les "Mil illes" també té una part important d'espai natural, amb moltes espècies d'ocells que hi estan de conya: Cormorans i Àligues, entre d'altres: De fet, una mica més amunt de Gananoque hi ha el parc nacional de les "Mil illes", i també podeu fer una bonica carretera de passeig i belles estampes, lateral a l'autopista, i a tocar del riu,  la Thousand Islands Parkway. És fàcil de trobar perquè surt del mateix poble de Gananoque.


I el segon apunt, en realitat no són mil illes. En realitat, ens diuen, n'hi ha 1.864 (A Gananoque es considera illa qualsevol illot on hi hagi prou superfície com per plantar-hi una tenda i passar-hi la nit).


A partir d'aquí, la resta de CAT d'Escapada d'H20 entre Ontàrio i Quebec fins a Rivière du Loup ja serà sempre al costat del riu Sant Llorenç...




____________________________________________________




NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONT-REAL, 450 kilòmetres riu amunt



TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt
RIVIÈRE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt



Mont-real és la següent parada. Ja som al Quebec. De fet, som a la ciutat més gran d'aquest país, per bé que no n'és pas la capital. Mont-real té una població similar a la de Barcelona (1,7 milions aproximadament) i és la segona ciutat de parla francesa del món, després de París. A Mont-real hi viu el 20 per cent dels 8,4 milions que composen la població del Quebec. Aquí el riu Sant Llorenç ja és immens:

 Un Bateau Mouche com a París. En lloc del Sena, naveguen pel Sant Llorenç. I tenen més feina!! 
 Aquí només s'hi veu un dels ramals del riu al seu pas per Mont-real.
 La Tour de l'Horloge del port vell i al fons el pont Jacques-Cartier (Aquí gairebé tot porta el
 nom d'aquest explorador francès del Segle XVII, dels primers en arribar al que ara és Mont-real.



Mont-real és peculiar.
És més europea que Toronto.
Té una part antiga i més senyorial, bàsicament al voltant del riu i el por vell, amb una basílica de Notre-Dame, com a París; una place d'Armes, unes places de passeig, zona d'atraccions, algun carrer peatonal, i d'altres edificis més sumptuosos.


🙈ATENCIÓ: Apunt de carrer:
La zona més concorreguda és l'esplanada del port vell. Hi ha el passeig fluvial, una sínia, espectacles temporals... i just a sobre, separat per una via del tren: el suposat carrer més "turístic" per passejar-s'hi, la Rue Saint Paul. El carrer té potencial per caminar-hi relaxadament, però té un problema greu: No és de vianants. Està ben asfaltat i obert al trànsit. 

A Mont-real hi descobrireu també la part més 'nordamericana', amb gratacels, rètols i indicadors del trànsit de color verd com als Estats Units (però en francès, això sí) viaductes i grans avingudes, Chinatown, indústria... Però a més de tot aixo, aquesta ciutat extensa i poc vertical té, sobretot, sobretot,  molts carrers tranquils, llargs, i de trànsit relaxat. Sovint amb vivendes no gaire altes: de dos o tres pisos, i moltes amb les seves escales davanteres, el seu porxo, o balcó.

A tota aquesta barreja estètica ianquie-europea-colonial, sumeu-hi que tot és en francès i gairebé tothom parla francès. (Per bé que coneixen molt bé l'anglès.) Per fer-vos una idea de la diversitat, tot seguit us mostrem 4 estampes ben diferents de la mateixa ciutat:






🙉 ATENCIÓ: Apunt sociolingüístic: 

Francès a Quebec 1
Català a Catalunya , 0

Al CAT de Setmana sempre ens agrada parar l'orella per saber, a Catalunya, com anem de salut de l'ús del català. No cal dir que el diagnòstic general és nefast, i el futur, ultra-nefast. Feu una prova: aneu on aneu de Catalunya, pareu l'orella a les primeres 10 converses que sentiu pel carrer, així a l'atzar. En acabat, feu recompte de quantes n'heu sentit en català. Cada cop costa més arribar al 50 per cent, i a molts indrets de Barcelona i voltants, és fàcil fer un ple al Zero. 

Doncs bé, aquest exercici el vam fer tant bon punt vam trepitjar els carreres Mont-real, en concret, pels voltants de l'estació de Fontenac, (zona de nivell adquisitiu mitja-o mitjà baix). Doncs bé, el resultat va ser de 10/10. Tot i tothom en francès, sempre. Això no vol dir que el francès no tingui risc de reculada (que sempre hi és davant de la pressió de l'anglès) i per això també fan campanyes de sensibilització perquè es parli i s'aprengui, sobretot de cara als nouvinguts. (El govern ha detectat una reculada sobretot a Mont-real que ja ens agradaria experimentar-la a moltes ciutats dels Països Catalans.) 

De fet, el francès és la llengua única oficial i el Quebec està reconegut com a Nació al Canadà. El respecte i legislació del govern federal canadenc supera en escreix, el suposat "país mas descentralizado del mundo". Això no treu però, que algunes "reglamentacions" siguin potser exagerades: Fixeu-vos com han rebatejat el famos "Kentucky Fried Chicken", el KFC que trobem arreu del món: Aquí han canviat el KFC per PFK. (Poulet Frit à la Kentucky). Han fet canviar la marca comercial!! 



🍁 NATURA A MONT-REAL: MONT-TREMBLANT

Prop de Mont-real, a tot just dues horetes en cotxe en sentit Nord-Oest, s'hi troba el Parc National de Mont-Tremblant: boscos, rius, llacs... s'hi pot fer de tot i més, i és dels més concorreguts perquè també hi ha pistes d'esqui a la població que porta el mateix nom. A més de caminades i excursions, a l'estiu s'hi pot practicar qualsevol activitat imaginable amb l'aigua, i a l'hivern el mateix, però amb la neu. 

Més informació aquí:




____________________________________________________



NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONTREAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt


QUEBEC, 180 kilòmetres riu amu
RIVIÈRE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt



A mig camí de Mont-real i la ciutat de Quebec, a la riba esquerra del riu Sant Llorenç s'hi troba la ciutat de Trois Rivières, que com el seu nom indica, s'hi troben tres cursos d'aigua. En realitat és la desembocadura del riu Saint Maurice, un afluent del Sant Llorenç que acaba dividit en tres ramals. Aquí hi vam fer una parada tècnica, de pausa en el camí, que també ens va permetre concebre un cop més les dimensions de la fleuve: Atenció a la foto de sota:


La foto està presa des d'un pont. Però no és pas un pont que travessa el Sant Llorenç com ens pensàvem, sinó un dels tres ramals de la desembocadura del riu Saint Maurice. Els arbres de l'esquerra són una illa (Illa de Sant Quintí), que separa aquest primer ramal del segon.  L'aigua del fons del tot de la imatge sí que és el Sant LLorenç. En aquest punt, el "petit" afluent Saint Maurice aporta al Sant Llorenç uns 663 m3/s de propina.

Per cert, a banda de l'opció de mirar o passejar-se pel riu, a Trois-Rivières (134 mil habitants) hi ha força activitat ludico-cultural. Només a tall d'exemple: a l'illa de Sant Quintí (la de la foto) hi han construit un port esportiu, un carril bici, una pista de patinatge, un camping, restaurants, i al llarg de l'any s'hi celebren festes i festivals diversos: teatre o també cinema "a la fresca". Tot això, amagat entre aquests arbres.

⏩ ATENCIÓ: Apunt botifler:


🏰 Que la flor de Lis és el símbol dels Borbons ho sabem. Ja fa segles que ho és. 

🏰 Que els Borbons van ser els monarques de França des de, més o menys, l'arribada dels francesos al que ara en diem Quebec (Segle XVI i XVII) també està esdevingut.

🏰 Que els quebequesos van recuperar el 1948 la bandera actual amb la flor dels Borbons, també és un fet. 

🏰 Que la flor i simbol dels Borbons al segle XVIII a la guerra de Succcesió en deien 'Bella flor', també està esdevingut.

🏰 Que "Bella flor" en francès se'n pot dir "Beauté Fleur" és factible. 

🏰 I que es pronuncia, més o menys com a "Boté-flé", també.

🏰 Que el so "Boté-flé" a orelles dels catalans del Segle XVIII sonés com a "Botifler", també s'ha dit.

🏰 Que la flor de Lis seria el símbol Botifler per excelència... doncs bé, seguint aquest exercici de lògica, podriem dir que sí...


Flor de lis. 
Foto feta al terra de
la plaça d'Armes de Mont-real

... Per tant... la bandera del Quebec, el país que mig simpatitza amb la causa catalana, és una bandera de...  botiflers. 🙊

Fins aquí aquesta refelxió inconsistent del CAT de Setmana. Seguim...




____________________________________________________





NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONTREAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt


RIVÌERE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt


La ciutat de Quebec és la capital del Quebec. És més petita que Mont-real, (té mig milió llarg d'habitants) però segurament té més encant de cara al visitant (l'aglomeració de coreans, nipons i altres turistes asiatics són un indicador infal·lible). Acull el Parlament del Quebec i està situat just on comença l'estuari del riu Sant Llorenç, que aquí ja arriba a un cabal d'uns 12.100 m3/s.


Segurament un dels edificis més emblemàtics de la ciutat és el 'castell' de Frontenac, de finals del Segle XIX:

  Castell de Frontenac. Fixeu-vos amb el nom de la grua que hi ha al capdavant :-)

El 'castell' que en bona part és un hotel, està situat davant d'un passeig "marítim" més elevat. Com mostra la primera foto del riu, veureu que a sota del passeig encara hi ha tot el port vell amb carrers  plens de restaurants, accessibles també a través del funicular "du vieux Québec". I ja a la part més alta, en plena part antiga de la ciutat, també hi ha molts atractius turístics, amb carrers de vianants, botiguetes, terrasses, bars, atraccions (tot amb moltes flors per tots cantons) i construccions com la Ciutadella, la catedral de Notre-Dame de Quebec, o el Parlament del Quebec, que evidentment, en diuen Assemblea Nacional:



🍁 NATURA A QUEBEC: PARC NATIONAL JACQUES CARTIER i MONTMORENCY

Prop del Quebec hi ha un gran parc nacional situat al Nord-Oest de la ciutat: El parc Jacques Cartier. S'hi arriba en poca estona: a 40-50 minuts en cotxe, i com passa també amb el parc de Mont-Tremblant, les activitats són moltíssimes. Tant d'aigua com de muntanya. Estiu i hivern.

Si en voleu més informació, la trobareu aquí:


Una altra opció, més propera però més "domesticada", és visitar la cascada i el parc de Montmorency:


Es troba a 20 minuts del Quebec, seguint la riba esquerra del riu, just davant de l'illa d'Orléans (una petita illa al principi de l'estuari d'uns 30 kilometres de llarg). Es tracta d'un salt d'aigua de 83 metres, i és l'últim sospir del riu Montmorency abans d'acabar al riu Sant Llorenç. Són més altes que les del Niàgara (com et recorden constantment) però molt menys cabaloses. Al seu voltant s'hi ha muntat un circuit que es pot fer a peu, passant per sobre de la cascada i baixant fins a baix per unes escales i miradors, amb opció de tornar a pujar per un telefèric. També s'hi han muntat vies ferrates i fins i tot unes tirolines per "volar d'una banda a l'altra de la cascada". 

Vista des del pont per sobre la cascada: 
A l'esquerra, les escales per baixar fins a baix amb els miradors.
Al fons, el pont sobre un tros del riu Sant Llorenç, per arribar fins a l'illa d'Orléans.
La zona disposa de restaurant, serveis, terrassa, àrea de pícnic (amb algun castor famèlic semi domesticat aliè als humans) i un memorial històric. I en més d'un punt s'hi pot veure, de lluny, el skyline de Quebec: 


Just a sobre la cascada els humans hi van construir, ja fa uns quants anys, una resclosa afegida per a una central elèctrica, cosa que encara li dóna un punt més de gràcia. (Ens imaginem que quan sumen els 83 metres de desnivell no inclouen aquests metres artificials). A la foto de sota es veu perfectament la resclosa, així com també el cablejat de la tirolina:



I aquí uns usuaris de la tirolina, vistos des de baix: els veieu per sobre el pont?


A més de la cascada, també hi ha un caminet que s'endinsa riu amunt per sota d'un petit bosc d'Aurons, o el que ells en diuen Maple tree, l'arbre que fa la fulla de la bandera del Canadà. Si no la recordeu, aquí teniu una foto de mini-Maples acabats de sortir: 🍁🍁 Segur que ho reconeixeu: 


Caminar 5-10 minuts per aquest bosquet pel costat del riu és agradable. I en diem bosquet perquè, el cert és que no arriba a bosc: encara que sembli molt feréstec, a poca distància hi ha tota una urbanització de casetes i un camp de Golf. De totes maneres, si feu aquests 5-10 minuts vorejant el Montmorency arribareu a uns petits ràpids on més d'un s'hi acostava per, senzillament, perdre's contemplant l'aigua i l'entorn:



Més informació aquí:






____________________________________________________



NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt
TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt
GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt
MONTREAL, 450 kilòmetres riu amunt
TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt
QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt
RIVÌERE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt




La població costanera de Rivière du Loup és el nostre Km 0. L'expert equip del CAT de Setmana decidim que aquest és el punt final del riu perquè l'entrada d'aigua de mar ja és total. O sigui, que ja no hi ha riu, tècnicament parlant. De fet, segons els que hi entenen, la llengua d'aigua dolça del riu Sant Llorenç comença a Quebec i l'illa d'Orléans s'extén uns 170 quilometres estuari endins, fins a l'alçada aproximada de Tadoussac (al marge esquerre) i Rivière du Loup (al marge dret).

Aquí l'aigua dolça perd la batalla del tot. Si no, de què hi hauria balenes?

 Balena en el moment que salta al mig de l'estuari.
 La vam enxampar des del vaixell que et porta a veure-les, i que surt des de Rivière du Loup.

La majoria de vaixells per anar a veure balenes, belugues, foques i  tot allò que salti buscant krill, surten de la població de Tadoussac, i en menor grau, també de Rivière du Loup. En el cas de Tadoussac, arribar-hi demana més temps de cotxe, però les excursions són més variades. En l'altra opció, Rivière du Loup, hi ha menys oferta però arribar-hi per carretera és més ràpid. En tot cas, tots els vaixells acaben al mateix punt: al mig de l'estuari, que aquí ja té una amplada d'uns 30 quilòmetres:



El prestigiós equip del CAT de Setmana va poder albirar, en la seva aventura "Jacques-Cousteauniana", algunes balenes (bàsicament petits rorquals), força belugues (que anaven en grups de 3, 4 o 5), moltes foques, i també una balena "migratoire" que va flipar bastant la speaker bilingüe francès-anglès del vaixell, però que no vam saber identificar. L'excursió des de Rivière du Loup és d'unes tres hores i mitja. I més enllà dels animalons, el viatge també serveix per copsar les dimensions de l'estuari.



🐬 ATENCIÓ, 3 Apunts de Rivière du Loup:




🐋 Les excursions baleneres les organitza la companyia AML, que està desplegada per molts llocs. La nostra excursió ens va permetre veure balenes a una distància propera, però no us penseu que ens van passar per sota. No arriba a aquest punt. No cal dir però, que val la pena.

🐋🐋 Rivière du Loup és una població petita, però important dins la zona,amb força industria i serveis. Té uns 20 mil habitants i força oferta. Una opció econòmica a l'estiu és hostatjar-se en una residència d'estudiants, per exemple).

🐋🐋🐋 A banda dels viatges balaners, la població té alguns racons per vistar (el mateix entorn del riu Du Loup), o l'esglesia, entre d'altres. També val la pena buscar altres indrets que et permeten gaudir de la riba de l'estuari, que encara té molts i molts quilometres Nord enllà...





____________________________________________________


I ja està, ja ho tindríem. Això és tot!!
Fins aquí aquest CAT d'Escapada d'H2O entre Ontàrio i Quebec.

Per acabar, un Bonus-Track amb 4 estampes:







 🍁🍁🍁 
BON CAT D'ESCAPADA!!!!
Gerard López i Fageda



NIÀGARA, 1.030 kilòmetres riu amunt

TORONTO, 980 kilòmetres riu amunt

GANANOQUE (Mil illes), 700 kilòmetres riu amunt

MONTREAL, 450 kilòmetres riu amunt

TROIS RIVIÈRES, 320 kilòmetres riu amunt

QUEBEC, 180 kilòmetres riu amunt

RIVÌERE DU LOUP, 0 kilòmetres riu amunt


____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________