FOTOS de CAT de Setmana per Llaers, els sots feréstecs del Ripollès

Una balma gegant? un panteó al mig del bosc? unes vistes del Prepirineu úniques? Grans cases pairals? Sí, tot això és Llaers (o també Llaés) havia estat un municipi independent , però des de la segona meitat del S.XIX forma part del municipi de Ripoll. Són un grup de masos i cases pairals disseminades per la muntanya, en una zona molt boscosa a l'Est del Ripollès, per sobre de Santa Maria de Besora i el Castell de Milany. Està a uns 900 metres d'alçada - Prepirineu en estat pur - i una bona manera per arribar-hi és a través d'una pista asfaltada d'uns 8-9 quilometres que surt de Santa María de Besora.

 L'Hostal de la Serra de Llaers. Al fons, i just a sobre, enfilat, el "castell" de Llaers

Actualment hi ha censades una dotzena d'habitants, i les principals cases són l'Hostal de la Serra, amb restaurant i habitacions (el prestigiós equip del CAT de Setmana recorda perfectament com als anys 80 usaven un grup electrògen -una burra - per fer electricitat), així com el Mas de la Vila, o "el castell" de Llaers. Aquest últim, és una construcció dalt d'un cim on s'hi inclou l'església de Sant Bartomeu. Fa uns anys estava fet pols, però ara està restaurat. S'hi ha abocat molta pasta i actualment és una casa de turisme rural. 


Aquestes tres cases estan relativament a prop. Una mica més separada hi ha també la masia del Teixidor, amb les famoses Balmes del Texidor, habitades fins a mitjans del S.XX. 


L'encant de Llaers (o també Llaés) és passejar-se pels camins i caminets que connecten tots aquests masos, a la tardor buscar-hi bolets (és zona d'escarlets), descobrir-hi un panteó en record a una escabetxina durant la tercera guerra Carlina, o arribar-se fins al Teixidor per continuar amunt fins a les balmes, i el Castell de Milany (en teniu una petita ressenya a les nostres FOTOS de CAT de Setmana pel Castell de Milany).🌳 L'Hostal de la Serra:
🌳 El panteó de la guerra carlina:


El panteó fa "honors" a carrabiners caiguts a mans dels carlins en aquest mateix punt, i també en altres indrets fora de Catalunya: 

"A LA MEMORIA DEL ALFEREZ DE CARABINEROS SATURNINO GARCIA VALENCIANO Y SUS SETENTA Y DOS COMPAÑEROS DEL MISMO CUERPO FUSILADOS POR LOS CARLISTAS EN ESTE SITIO EL DIA 17 DE JULIO DE 1874"


"A LAMEMORIA DEL TENIENTE DE CARABINEROS D. VALENTÍN GARCIA RODRIGUEZ Y VEINTE Y SEIS COMPAÑEROS DEL MISMO CUERPO FUSILADOS EN ENDARLAZA* EL DIA 4 DE JUNIO DE 1873"


*Endarlaza: Es refereix al municipi d'Endarlatza, a Euskadi, on també hi va haver un afusellament per part dels carlins i on també hi ha un panteó similar, erigit el 1907. 


🌳 Les balmes del texidor: Foto de Ramon Vinyeta de l'any 1952, quan encara estaven habitades:🌳 Altres estampes de l'entorn::🌲🌳🌳 Per acabar, alguns enllaços d'interès, per si en voleu saber més:


Enllaç a 'VallGesBisaura.com' per saber-ne més del panteó

Wikipèdia sobre Llaers (o Llaés)

Ruta de Wikiloc per Llaers i el Teixidor des de Santa Maria de Besora (gabypepi)BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda
Setembre 2019

____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________