CAT d'Escapada: NORUEGA AMB 2 TRENS: 1 - El tren turístic de Flåm a Myrdal

Aquesta passejada en tren comença arran de mar, o millor dir, arran de Fiord. En concret, a la localitat de Flåm, situada en una punta de l'Aurlands Fiord, que és un de fet petit ramal de l'immens Fiord de Sogn, el més gran de Noruega. El tren connecta Flåm amb el poble de muntanya de Myrdal, i salva un desnivell d'uns 867 metres. Entre anar i tornar són unes dues hores, amb alguna sorpresa a mig trajecte. 


Actualment a Myrdal no hi ha gairebé res més que algunes cases disperses, perquè aquesta localitat tenia molt més pes econòmic cent anys enrere, amb l'explotació del bosc. Ara el seu atractiu és sobretot turístic, en una ruta de muntanya que, com sempre passa en aquest país, té una peculiaritat: el paisatge d'alta muntanya comença arran de mar. Més d'una guia i mitjà de comunicació consideren aquest trajecte en tren un dels més bonics del món. No serà el CAT de Setmana qui ho negui:


Els bitllets s'agafen a Flåm, una localitat molt petita però molt i molt turística, fins al punt que hi arriben - oh gran aberració - creuers d'enormes dimensions més propis del Mediterrani que no pas d'un racó minúscul d'un fiord escandinau. Sort que els fiords són molt profunds:



20 QUILÒMETRES DE VERD, BLAU I BLANC

Els 20 quilòmetres de recorregut fins a Myrdal passen per diferents estacions i petites localitats, i sempre amb el Verd dels boscos, el blau de l'aigua, i el blanc de la neu, també present a l'agost. De seguida arriben les primeres estampes:


El tren sempre mostra una bona pendent (Fem números: 20 quilometres per salvar uns 865 metres, surt a una mitjana de 5,5 graus). Va passant per diferents estacions i túnels, i va seguint la vall del riu  de Flåm (Flåmselvi).

💦 ATENCIÓ: Apunt Fluvial:

Una de les gràcies dels rius de la zona és que són molt cabalosos, però al mateix temps molt curts: no tenen temps de conformar el que a Catalunya coneixem com el curs mitjà o curs final del riu, quan s'acaba el pendent i l'aigua baixa més mandrosa i tranquila, tot dibuixant meandres entre terrenys planers. 
No pas. 
Com que hi plou tant i és tot ple de pendents, els rius de seguida porten un munt d'aigua. I quan encara són cursos de muntanya vigoroses... pam! de seguida se'ls acaba l'arròs i desemboquen precoçment al destí, ja sigui en un llac, o bé en un fiord. De vegades, val a dir-ho hi ha llacs tant grans que costen de distingir d'un fiord. La diferència, a banda que el fiord té l'aigua teòricament salada, és que el llac té un punt de fuga: un riu que recull tota l'aigua i se l'emporta cap a un altre desembocament precoç pocs quilòmetres enllà. Ja sigui un altre llac, o bé el mar (normalment un fiord).


Alguns dels túnels van suposar un repte immens en el moment de construir-se la línia, als anys 20 del segle XX. En total hi ha 20 túnels, alguns dels quals amb "finestres a la muntanya":






KYOSFOSSEN: UN SALT D'AIGUA A TOCAR DEL TREN

Un dels punts més espectaculars és quan el tren s'atura just on hi ha una central hidroelèctrica, a la part final del trajecte, a l'estació de Kjosfossen: el tren s'atura en una plataforma, just al davant d'un salt d'aigua impressionant que sorprèn els viatgers.

L'aturada, de pocs minuts, permet baixar, acostar-se fins a la tanca, i fer fotos del moment: tant de la cascada com de la bogeria turística, com mostra l'animació de la dreta.

Des de la plataforma on els viatgers fan les fotos (i queden remullats per les gotetes) no es veu, però saigueu que al capdmunt del salt d'aigua hi ha un llac immens... Googlemaps no enganya!!

Els rius i salts són abundants i sovint aprofitats pels humans per canalitzar-ne l'aigua i convertir la gravetat en energia elèctrica. Els intrèpids fotògrafs del CAT de Setmana, que estaven pendents de tot, així ho van plasmar amb aquesta imatge de la central hidroelèctrica, feta des del tren ja en marxa:


En tot cas, poc després d'aquesta parada i remullada sorpresa, el tren arriba al seu destí: Myrdal. El poble són actualment vivendes de segona residència i estiueig, i una gran estació ferroviària. La parada final a Myrdal dura uns minuts i permet estirar les cames per l'andana.

Ja us diem que el millor del tren de Flåm no seria l'estació de Myrdal. Ara bé: una altra cosa, of course, és l'entorn de Myrdal, evidentment, perquè d'activitats aquí se'n fan un munt. Des d'esquiar (cosa que es pot fer en una de les parades anteriors, a Vatnahalsen) fins a rutes en bici, excursions o, simplement fer el gos i relaxar-se.

Myrdal



🚂 ATENCIÓ: APUNT FERROVIARI Número 1: Sobre l'estació de Myrdal: 

L'estació final d'aquest tren turístic, Myrdal, té una peculiaritat: No és un cul de sac, ni molt menys. De fet, està connectada amb una altra via fèrria, la via convencional que connecta Bergen amb Oslo, que també forma part d'aquest Cat d'Escapada: CAT d'escapada a Noruega: En tren de Bergen a Oslo 



LA TORNADA: Rematada del paisatge:


Després d'uns minuts a Myrdal, el tren agafa el camí de tornada que evidentment, és el mateix. Refer el recorregut ja no ens enganxa tant desprevinguts, i ens permet estar més atents als raconets de paisatge que no hem guipat prou bé a l'anada, o bé que no hem gaudit prou per un simple motiu: perquè el nostre seient estava a la finestra oposada de les bones vistes. Aquí algunes estampes finals:



El tren acaba novament al punt de sortida, a Flam, des d'on es poden agafar vaixells de diferents dimensions per recórrer els fiords. Però això ja formaria part d'un altre CAT d'Escapada.


🚂Per acabar... alguns links i una última qüestió: us pregunteu com és el tren per dins? Doncs aquí teniu l'estampa d'un dels vagons:



Pàgina oficial del tren a "visitflam"

Pàgina oficial de "VisitNorway"

Enllaç a la Wikipedia de l'estació de Myrdal


🚂 Enllaç a l'altre CAT d'Escapada en tren per Noruega:

CAT d'escapada a Noruega: En tren de Bergen a Oslo 




BON CAT d'ESCAPADA!!
Gerard López i Fageda




____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________