FOTOS de CAT de Setmana pel pantà de can Borrell de Collserola

A Collserola hi ha dos petits embassaments: el pantà de Vallvidrera i el de Can Borrell. El més concorregut és el de Vallvidrera, per la seva proximitat a les zones urbanes i accessos propers, que podeu visitar al nostre CAT de Setmana pel pantà de Vallvidrera i la casa Museu Verdaguer, però també hi ha un segon pantà, més cap al Nord i d'origen agrícola, que és molt similar en dimensions: el pantà de can Borrell.

Aquí el pantà de Can Borrell:


Aquí el pantà de Vallvidrera:


Aquest petit embassament es troba situat a la serra de l'Arrabassada, en terme de Sant Cugat que de Barcelona, sobre el torrent de l'Arrabassada (o Can Borrell, o de les Monelles). Des de Sant Cugat s'hi pot accedir des del camí de Can Borrell, i des de Barcelona, per la carretera de l'Arrabassada, des de l'urbanització Sol i Aire. En tots els casos és fàcil de trobar però evidentment el cotxe no us portarà fins a tocar del pantà, haureu de caminar una mica.


El camí principal d'accés té una forta pendent final però està degudament arranjat amb uns graons per facilitar el descens. L'entorn del pantà també està ben arranjat, amb una passera per sobre de la presa, i una palanca que supera una arraconada entre la presa i la zona de descans, un petit espai arranjat amb plafons informatius i algun banc. 


A diferència del pantà de Vallvidrera, el de Can Borrell és més feréstec: no hi ha camí de "circumval.lació" que li doni la volta, i només es pot vorejar pel marge dret. Tampoc hi ha cap casa ni bar al voltant, sinó que es troba en una zona boscosa que li dona, des d'aquest punt de vista, més encant. Això no vol dir que no pateixi problemes similars als que té el seu "cosí" de Vallvidrera, com per exemple la introducció d'espècies foranies. A tall d'exemple, l'any 2006 un graciós hi va deixar anar un caiman.


Prop del pantà, a uns vint minuts xino-xano, també es pot visitar un parell d'elements destacats: un forn ibèric (degudament engabiat i preservat d'agressions de brètols) i l'ermita de Sant Adjutori, una petita església romànica circular (S.X) amb un entorn també molt agradable. Al seu voltant hi trobareu algun pi realment gran, amb un troc extra-large. Ermita i forn estan gairebé enganxats, i es troben molt a prop de la masia de Can Borrell.Si en voleu saber més, aquí teniu alguns links d'interès:

Acabem amb el goig d'un bonic gaig (segons ha assegurat per unanimitat tothom que ha respost la nostra crida ornitològica a Twitter per identificar l'ocell) que ens va aparèixer a mig camí del pantà:BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda
Juliol 2020
____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________