FOTOS de CAT de Setmana per Sant Andreu de la Vola, entre Curull i Cabrera

La Vola. Masos escampats entre muntanyes sota el coll de Bracons, entre la serra de Curull i Cabrera, al terme de Sant Pere de Torelló. Osona.

Boscos i muntanya.

Muntanya i boscos. 

Boscos, muntanya, i riu. El riu Fornès, afluent del riu Ges.

Actualment a la Vola hi viuen al voltant d'una vintena de persones i una part de les cases són segones residències o bé cases de turisme rural (El Pradell, el Güell...) També hi ha un parell de restaurants (Can Piguillem i Cal Ferrer) i una església, Sant Andreu de la Vola, 'refundada' al segle XI (cosa que ens dóna una lleugera idea de la seva antiguitat):


La Vola va tenir vida pròpia i esplendor mentre la gent va viure a la muntanya, (Al XIX havia arribat a tenir fins a mig miler d'habitants) un model de vida pròpia que es va esgotar a mitjans del S.XX: el 1926 va deixar de ser municipi independent i es va unir al de Sant Pere de Torelló, i l'any 1955 va deixar de tenir un rector fixo.  


A la Vola s'hi arriba per... la carretera de la Vola!! (es lo que tiene) la famosa BV-5224 o si ho preferiu, també per l'Eix Vic-Olot, just al costat del Túnel de Bracons per la banda osonenca. Comprovareu que a la mateixa BV-5224, uns metres per sota dels restaurants de Can Piguillem i cal Ferrer, en surt un camí que creua el riu Fornès i serpenteja per la muntanya creuant per sobre de la C-37 (l'eix Vic-Olot) fins a l'esglesia de Sant Andreu. Es tracta d'una excursió curteta: de can Piguillem a l'esglesia hi ha uns 2'5 Kms.


Tot i que els seu orígen és romànic (S. XI) la parròquia ha tingut tantes reformes i ampliacions que d'aquesta època no en queda ben res. De fet, Sant Andreu de la Vola, no destaca precisament per tenir un gran valor patrimonial. Aquesta 'limitació' juntament amb el fet que, per exemple, l'espai tancat del costat del campanar està realment fet pols, li resta cert glamour, que queda compensat per l'encant del seu entorn. 

El paisatge, amb els cingles de Cabrera al fons, és espectacular.No cal dir que la zona, la Vall del Ges i el Cabrerès, ofereix un munt d'opcions, com podeu comprovar si voleu al CAT de Setmana entre Puigsacalm-Bracons-Llancers, a les FOTOS de CAT de Setmana per Bellmunt, o també al CAT de Setmana pel Forat Micó.

 😸 Vistes des de la Vola a Llevant: Cabrera
 😸 Vistes des de la Vola al Nord: Curull
 😸 Vistes al rètol informatiu al tocar de Sant Andreu

Per acabar, dos apunts:

🌄 Si aneu per l'eix Vic-Olot, en sentit Nord-Est, cap a la Garrotxa, podeu veure l'església des de la carretera mateix. Us queda a mà dreta, arribant ja a la boca Sud del túnel de Bracons i poc abans del trencant de la Vola. La veureu en passar per un tram descobert entre dos petits túnes.

🌄També us adjuntem un link amb algunes històries de "Mossèn Peyra", segurament un dels personatges més populars que ha generat aquest indret. (si més no, que en siguem conscients). Anècdotes recollides pel gran periodista sanperenc Xavier Bardolet, Xetes:BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda
Febrer 2020
____________________________________________________

⛪ L'ESTAMPA del CAT de Setmana: El riu Ges

😸 Comarca: Osona
😺 Data: Juny 2020

Racons d'un fidel afluent del Ter

Racons d'un fidel afluent del Ter
Entre Sant Vicenç i Torelló, el riu Ges (afluent del Ter) ofereix estampes com aquesta, amb el permís d'un bon juny plujós. Clica sobre l'aigua i descobreix un CAT de Setmana resseguint el Ges per Forat Micó fins a Vidrà
____________________________________________________

Una del CAT de Setmana a Instagram:

View this post on Instagram

Salt del molí de Salgueda �� Juny 2020

A post shared by CAT de Setmana (@catdesetmana) on

____________________________________________________